Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България иска сиренето и киселото мляко да получат защита в ЕС
Автор: Екип Ruse24.bg 09:07 / 11.12.2020Коментари (0)649
©
България иска сиренето и киселото мляко да бъдат вписани в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания, съобщава Министерството на земеделието. Заявлението до Европейската комисия подава сдружението "Български традиционни млечни продукти" и по регламент до 9 януари следващата година могат да бъдат правени възражения срещу искането.

Сдружението започва процедурата по вписването в Европейския регистър на произведените в страната бяло саламурено сирене и кисело мляко.

Преди да се стигне до регистрация, продуктите преминават през сериозни проверки, които традиционно продължават между една и две години, като се инспектират рецептурите и историите за производството им.

С окончателното вписване на българското сирене и кисело мляко в този регистър страната ни ще може да ги изнася в ЕС и други страни с общо наименование, което е улеснение за експорта на млекопреработвателните ни предприятия.

 "Имаме много исторически доказателства за киселото мляко, за кашкавала и сиреното. Теоретично не е изключено някоя съседна страна да ни попречи. Гърците например имат защита за фетата. Надяваме се до края на годината да се внесат всички документи в Брюксел", коментира по-рано Димитър Зоров, председател "Български традиционни млечни продукти".

От влизането ни в Европейския съюз (ЕС) досега в земеделското министерство са подадени няколко искания за Защитено наименование за произход (ЗНП) и Защитено географско указание (ЗГУ) за традиционно наши храни и 7 заявления за включването в европейския регистър на продукти с традиционно специфичен характер.

Горнооряховски суджук и Българско розово масло вече са вписани в европейския регистър като защитени географски указания. От храните с традиционно специфичен характер са вписани и филе "Елена", луканка "Панагюрска", роле "Трапезица", кайзерован врат "Тракия" и пастърма "Говежда". Преди две години странджанският манов мед също беше одобрен за регистрация от ЕК като защитено наименование за произход.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: