Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България настоява за нов механизъм за кризисна помощ
Автор: Екип на Ruse24.bg 16:10 / 27.05.2024Коментари (0)961
©
CAP4US

Необходимо е да се въведе нов финансов инструмент за защита на фермерите при кризи като част от Стратегическите планове. Това заяви министърът на земеделието Георги Тахов на заседание на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел.

Четете още: Обмисля се втора нотификация за данъчните облекчения за фермери

Рамката за управление на кризи трябва да включва както инструменти за повишаване на стабилността и конкурентостта на аграрния сектор, така и бързо приложими извънредни мерки за намеса при възникване на неблагоприятни пазарни процеси. 

България подкрепя предложението на Хърватия и Словения за създаване на интервенция в Стратегическите планове по Общата селскостопанска политика, която осигурява възможността за механизъм за „ад хок“ финансова подкрепа в случай на криза. 

Това предложение би следвало да се реализира при следващо изменение на Регламента за Стратегическите планове, каза ресорният министър.

От съществено значение е да се работи и за изравняване в нивата на директните плащания.

България предлага ЕК да удължи с 12 месеца срока за разплащане по проектите от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

По време на Съвета бе обсъдена и ситуацията на селскостопанските пазари вследствие на войната в Украйна. От началото на 2024 г. в България се отчита интензивен внос на пресни кокоши яйца за консумация от Украйна. Ето защо нашата държава настоява за защитни мерки след влизането в сила на новия Регламент за автономните търговски мерки.

Едно от основните предизвикателства пред селско стопанство е широкото навлизане на по-екологосъобразни практики, без това да засегне продоволствената сигурност. 

„На фермерите следва да бъдат предоставени съответни икономически стимули за поемане на екологични ангажименти, като по този начин ще се намали рискът от изоставяне на земеделски дейности и обезлюдяване на селските райони“, заяви министър Тахов.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

CAP4US







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: