Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България не "отхапва отровната ябълка" на Австрия за Шенген
Автор: Петя Кузева 22:21 / 13.12.2023Коментари (0)677
©
"България не "отхапва отровната ябълка" на Австрия по отношение на Шенген. Посланието е ясно и за Румъния", пише Newsweek.ro. Българският министър на вътрешните работи Калин Стоянов отправи категорично послание към колегите си от Австрия и Румъния по време на Залцбургския форум, който се проведе в Кран, Словения, продължават колегите. В обширния коментар на събитията от последните дни медията обяснява и защо България може да "блокира" влизането на Румъния в Шенген, както и кой лобира за страната им. "Фокус" представя анализа на Newsweek без редакторска намеса.

Според официални изявления България ще подкрепи само "пълно" присъединяване към Шенгенското пространство, а не само за въздушния транспорт, както иска Австрия.

България даде ясно да се разбере както на Австрия, така и на Румъния, че няма да приеме допълнителни условия, като приемане на допълнителни мигранти, за да стане член на Шенгенското пространство. Освен това българският министър настоява страната му да влезе в зоната за свободно движение със сухопътните си граници, защото именно това улеснява на първо място бизнес зоната. 

Стоянов отново насочи вниманието на Австрия към факта, че и България, и Румъния отговарят на всички необходими критерии за присъединяване към Шенген, както всички останали страни членки, и неотдавнашната мисия за оценка, извършена от експерти от страни членки, включително Австрия и Холандия, потвърди това факт. 

"Няма да приемем допълнителни условия" 

"Ще видим къде ще е границата между допустимите и неприемливите условия за Шенген през следващите дни и седмица. Няма да приемаме допълнителни условия, които не отговарят на това, което се очаква от други страни", каза от своя страна премиерът Николай Денков

Във връзка с блокирането на присъединяването на Румъния и България към Шенген, българското Министерство на вътрешните работи подчерта постоянните усилия на страната си за борба с нелегалния трафик на хора и подкрепя последните законодателни инициативи на Европейската комисия за засилване ролята на Европол и хармонизиране на санкциите за хора трафик. 

Припомняме, че на Съвета по правосъдие и вътрешни работи (JAI) през декември 2022 г. присъединяването на Румъния и България към Шенген беше блокирано от Австрия и Холандия, въпреки подкрепата на 26 страни членки на ЕС за това разширение, а на 4-6 декември 2023 г. само се обсъждаше удължаването на Шенген, но без гласуване в това отношение. 

САЩ, "твърдият орех" зад "вятъра на промяната" във Виена. Германия и Испания "затвориха вратата" на Австрия 

През последните седмици Австрия промени радикално позицията си и обяви, че може да приеме България и Румъния в Шенген при определени условия. 

Австрийското издание Der Standard отбелязва, че промяната в отношението на Виена в полза на присъединяването на Румъния към Шенген e била повлияна от стратегическия партньор от Вашингтон.

Der Standard твърди, че тази промяна на позицията би била в интерес на австрийските компании, които губят значителни пари поради времето за чакане на границите. 

Австрийското издание отбелязва факта, че Румъния е важен съюзник на САЩ в Източна Европа, а промяната на отношението на Виена може да бъде повлияна и от разговорите с бившия американски посланик в Европа Роналд Лаудер и дипломата, отговарящ за Европа, Джеймс О' Браян. 

Премиерът на Румъния Марсел Чолаку призна, че зад "вятъра на промяната" във Виена стои намесата на първо място на американците, но натискът е допълнен и от Германия и Испания. 

"Те ни помогнаха. Канцлерът Олаф Шолц ни помогна, Германия ни помогна и министър-председателят на Испания Педро Санчес ни помогна. И администрацията на Съединените щати ни помогна много, включи се в тези усилия и за тази несправедливост, която засегна Румъния", коментира Чолаку. 

Герхард Карнер иска "Въздушен Шенген" за Румъния и България 

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви, че Австрия е представила на Европейската комисия ясни условия за одобрението на "Air Schengen". 

Те включват утрояване на броя на граничните полицаи, отпускане на средства за инфраструктура за охрана на границата и техническо модернизиране на българо-турската и румънско-сръбската граница.

Призова се също за засилен контрол по сухопътните граници и приемане на търсещи убежище, особено от афганистанци и сирийци, от Румъния и България. Австрия смята, че е необходим значителен напредък в защитата на външните граници на ЕС, преди да се одобри присъединяването на двете страни към "Air Schengen" или "Въздушния Шенген". 

"Допълнителните“ претенции на австрийците бяха посрещнати враждебно и резервирано в България, но бързо "подминати" в Букурещ. Румъния, чрез гласа на Предою, обясни, че искането на Виена относно "поемането на търсещи убежище от Австрия" се отнася до спазването на действащите процедури. 

"В действителност става въпрос за пристъпване към репатриране на онези нелегални мигранти, които са влезли през Румъния, регистрирани са в Румъния, в системата EURODAC или в Шенгенската информационна система (SIS) и след това са мигрирали нелегално в Австрия.

Според настоящото Дъблинско споразумение, след като бъдат заловени в Австрия и се установи, че са в състояние на нелегална миграция, в съответствие с действащите правила, те се връщат обратно в страната, от която са дошли, т.е. Румъния. Това не е различна процедура", обясни румънският министър на вътрешните работи Каталин Предою. 

Румънският премиер подчерта, че укрепването на границите на страната е процес, който трябва да продължи.

"Да, трябва да укрепим нашите граници. Имаме европейска програма, договорена с председателя на Европейската комисия от 1,2 милиарда евро за укрепване на границите с Украйна. Това е най-големият проект, финансиран от Европейския съюз. Консолидиране на границата с Република Молдова. Имаме по-дълга граница с държава в конфликт в Европа. Трябва да приемем тези неща", каза Чолаку. 

Как България може да "блокира" влизането на Румъния в Шенген 

В края на седмицата се очаква гласуване в парламента в Хага. Холандия вече блокира само България и промяната в нейната позиция е от съществено значение, за да могат София и Букурещ да продължат по пътя към присъединяване към Шенгенското пространство за свободно движение. 

Освен това, ако България откаже "офертата" на Австрия, то и Румъния няма да може да се присъедини към Шенген, тъй като и двете страни са взети "в пакет" в това начинание. 

Румъния очаква да влезе напълно в Шенген през следващата година 

"Румъния очаква след тазгодишните преговори да бъде изготвен точен график за присъединяване към Шенген на два етапа - съответно с летищата от март 2024 г. и сухопътните граници в края на 2024 г., по време на унгарското председателство на Съвета на ЕС", заяви премиерът министър Марсел Чолаку.

Още по темата: общо новини по темата: 474
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: