Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България пета в Европа по борба с опасните стоки на пазара
Автор: Екип Ruse24.bg 14:49 / 13.05.2016Коментари (0)438
©
България е на пето място в Европа по активност в борбата с разпространението на рискови продукти на територията на общия пазар по данни от годишния доклад на европейската система за обмен на информация за опасни стоки RAPEX. Това съобщава пред в. "Телеграф" Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

"RAPEX е система, която функционира на общо европейско ниво и всяка държава членка, както и Исландия и Норвегия, има по една контактна точка. За България това е Комисията за защита на потребителите. Ние информираме чрез тази система за опасните стоки, които са задържани у нас или на границата. Според годишния доклад на системата, който беше оповестен наскоро, България е на 5-о място със 151 изпратени нотификации, което показва че сме доста активни. На първо място с 240 е Испания", обяснява Маргаритов.

Като се позовава на данните от доклада на RAPEX, той посочва, че най-голям процент са опасните стоки в областта на детските играчки, следвани от детските дрехи и облекла, моторните превозни средства, битовите и домакинските електроуреди. Като цяло те са предимно от Китай и Турция.
През миналата година КЗП е забранила около 200 опасни стоки и услуги.

"Когато се установи наличие на опасна стока и ако това не е на границата, където може да бъде спрян вносът, се предприемат мерки за изтегляне на тези продукти, които след това се унищожават. Има варианти и производителят да направи корекции, така че стоката да стане безопасна. Това обаче е сложен процес, който трябва да бъде проследен. За опасните стоки сме се информирали, както от проверки в търговската мрежа и на границите, така и от сигнали на потребители", пояснява Маргаритов.

Ръководителят на институцията разкрива и последните случаи на нелоялни практики, по които контролният орган се е произнесъл.

"Голям търговски център е изпращал на потребителите смс-и за намаления в размер от 20 до 70% в определени обекти. Нашата проверка показа, че намаленията не надвишават 20%. Освен това, за да използвате тази отстъпка, трябва да направите определен оборот, за което не сте информиран предварително. Това са хитрини на дребно, които ако не подвеждат, дразнят хората. Други измами са с грамажа на стоките и цените. Например, на етикета пише цена за единица мярка и за съответната разфасовка, но като се пресметне, става ясно, че за това количество би трябвало да се плати по-малка сума", разказва Маргаритов.

Председателят на КЗП подчертава, че контролният орган се отнася със специална грижа към уязвимите групи потребители.  

"Полагаме много усилия за защита на хората от "третата възраст". Ние инициирахме взаимодействие с неправителствени организации, които защитават техните интереси. Имаме подписани споразумения за сътрудничество с такива организации. Друга наша идея е да се сформират съвместни екипи с пенсионери, които да проверяват търговски обекти, в които възрастните хора могат често да станат обект на измама. Това са случаите, в които търговци ги приканват да посещават магазини заради някакви промоции на стоки, които обаче или никога не са били доставяни, или са били заредени в крайно ограничени количества, като целта е била само да привлекат клиенти. Другите проблеми, с които се сблъскват възрастните хора са мобилните оператори. Често стават жертва на недобросъвестни консултанти, които ги изкушават с анонса, че ще им намалее сметката за телефон, но трябва да подпишат нов договор, с който обаче не са запознати. След това се оказва, че освен с мобилни услуги, са се сдобили с интернет или фиксиран телефон, които не им трябват, но им увеличават разходите", казва още Маргаритов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: