Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България подкрепи европейската "медена закуска"
Автор: Екип Ruse24.bg 12:59 / 09.04.2014Коментари (0)217
©
Правителството одобри българската позиция за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство. Форумът ще се проведе на 14 април в Люксембург и основната тема, която ще бъде обсъждана на него, е състоянието в сектора на плодовете и зеленчуците и евентуалните действия на общностно ниво за повишаване на конкурентоспособността му.

На срещата си министрите ще обменят мнения по доклада на Комисията относно прилагането на разпоредбите, отнасящи се до организациите на производителите, оперативните фондове и оперативните програми в сектора след реформата от 2007 г. България напълно споделя извода, че ниската степен на организираност и липсата на организации на производителите в някои държави-членки е въпрос от решаващо значение и налага допълнителни мерки за намаляване на дисбаланса в рамките на ЕС. Според нас от важно значение е фактът, че производителите, които не членуват в организации на производители, и обикновено са сред най-малките, имат много слаба позиция при договаряне във веригата на доставки и са изложени в по-голяма степен на рисковете, свързани с глобализацията на пазара и изменението на климата. В тази връзка ще предложим да се предвидят промени в начина на финансиране по схемата за подпомагане на организации на производители на плодове и зеленчуци чрез оперативните програми, което да позволи нейното успешно прилагане от организации на производителите с ниски стойности на предлаганата на пазара продукция.

Кабинетът днес одобри и резултатите от два Съвета на Европейския съюз - по земеделие и рибарство и "Общи въпроси", проведени в Брюксел на 24 и на 18 март.

На заседанието си министрите на земеделието проведоха ориентационен дебат по предложението за регламент относно действията за информиране и насърчаване, свързани със селскостопанските продукти на вътрешния пазар и в трети страни. По-голямата част от делегациите подкрепиха компромиса на Председателството, предвиждащ увеличение на нивото на финансиране от ЕС на 75% за национални и мултинационални програми, а в случаи на кризи - до 85 процента. За сравнение, първоначалният проект предвиждаше финансиране до 50% от ЕС за националните програми, а за мултинационалните - до 60 на сто. Предложението за регламент предстои да бъде обсъждано на тристранни срещи с Европейския парламент.

България подкрепи инициативата на Словения за европейска "медена закуска", чиято цел е да допринесе за повишаване на съзнанието на младите хора и широката публика за значимостта на пчелите и пчелните продукти. Считаме, че трябва да се използват възможностите, които дава новата схема за разпределение на храни в учебните заведения, за да се повиши информираността на децата.

България подкрепи и Италия в искането й Европейската комисия да направи задълбочен анализ на ситуацията в сектора на ориза във връзка с увеличения внос от Камбоджа и при необходимост да предприеме навременни действия.
Основен акцент в заседанието на Съвет "Общи въпроси" бе подготовката на заседанието на Европейския съвет на 20-21 март. Дискусионните въпроси по темата бяха свързани с индустриалната конкурентоспособност и пакета климат/енергетика. Редица държави-членки подкрепят възприемането на по-амбициозен подход към интегрираната промишлена политика. Беше споделена необходимостта от подобряване на сигурността на доставките, за реформа на Европейска схема за търговия с емисии (ЕСТЕ) и обсъждане на мерки за гъвкавост между секторите, попадащи в ЕСТЕ и тези извън нея.

По тема за ЕС-Африка се очерта виждането за по-широк дебат, включващ и други въпроси освен свързаните със сигурността. Няколко държави призоваха за по-добро отразяване на темата за миграционните потоци.

Основният въпрос по време на работния обяд бе за ситуацията в Украйна.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: