Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България признава македонския език и идентичност
Автор: Екип Ruse24.bg 13:27 / 29.10.2020Коментари (0)769
©
България ще признае македонския език и македонската идентичност, ако Северна Македония признае, че исторически те произтичат от български основи. Такъв компромис е предложил вчера българският посланик в ЕС на заседанието на съвета на посланиците (КОРЕПЕР) в Брюксел, съобщи днес електронното издание "Политико", цитирани от "Сега".

Също вчера външната министърка Екатерина Захариева заяви, че "както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото". Това е било завоалираното резюме на компромиса, за който е бил инструктиран постоянният ни представител (посланикът) в ЕС Димитър Цанчев. В изявлението си Захариева изтъкна:

"Въпреки многото спекулации в пресата, преди всичко в Република Северна Македония - нито сме искали промяна на конституцията, каквито неща се чуха там, нито нашите претенции са нови, нито пък сме оспорвали правото за самоопределяне и правото на всеки един гражданин, включително и на гражданите на Република Северна Македония, нито правото да наричат езика както искат".

България бе единствената пречка, която поставяше под въпрос даването на зелена светлина за начало на преговори между ЕС и РС Македония. Решението трябва да бъде гласувано на 10 ноември на заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси и сега зависи само от Скопие дали ще изпусне този шанс, след който не е ясно кога изобщо отново ще бъде на дневен ред в Брюксел.

Според "Политико", което е американско издание, базирано в Брюксел, предложената сделка е следната: "България ще признае македонския като един от официалните езици на страната, а също ще признае македонската идентичност. В отговор Северна Македония ще трябва да признае "историческата истина", както е дефинирана от София, и да приеме, че съществуват български исторически основи, върху които са създадени македонската идентичност и официалният език."






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: