Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България с единна позиция в Европарламента в защита на българското розово масло
Автор: Екип Ruse24.bg 11:27 / 12.05.2023Коментари (0)320
©
Представителите на България от всички политически групи в Европейския парламент се обединяват в обща позиция за защита на българското розово масло и внасят искане в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP) да бъдат изтрити всички текстове, които разглеждат етеричните масла като химична смес, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ

Българските евродепутати са единни и настояват етеричните масла да не се разглеждат като съвкупност от химични елементи, а в цялост, защото те са продукт с напълно естествен и променлив състав, т. е. за тях не може да се прилага същия подход в класификацията както при химичните смеси.

В искането си българските евродепутати настояват да се запази сегашният режим за третиране на етеричните масла и да бъдат премахнати всички разпоредби, които биха довели до затруднения в дейността на българските производители и преработватели на етерични масла, включително на розопроизводителите и розопреработвателите. Тяхната позиция е, че етеричните масла не трябва да бъдат класифицирани и третирани като смес от химични елементи, а като отделна натурална единица с променлив състав и концентрация. Това е така, защото съставът на розовото масло не е константен, а зависи силно от условията, в които виреят розите - метеорологичните особености, киселинността на почвите, честотата на валежите и др., тоест те са вещества с многобройни съставки, които в различни условия могат да варират като количество и наситеност.

За първи път от началото на членството на България в ЕС българските евродепутати се консолидират в защита на общонационална позиция на толкова ранен етап от законодателния процес. Измененията в регламента, инициирани от Европейската комисия през 2022 г., предвиждат етеричните масла да бъдат класифицирани като потенциално опасни въз основа на съдържащи се в тях елементи, които в определени условия могат да са неблагоприятни за здравето. Еврокомисията обосновава намеренията си и с опасението, че попаднали в почвата (след употреба на козметични продукти например), те предизвикват и замърсяване на околната среда.

Очаква се до есента Европейският парламент да има позиция на първо четене по CLP. Така ще могат да започнат преговорите по законодателството със Съвета. В края на годината ЕК трябва да публикува и своите предложения за промени в другия регламент с отношение към етеричните масла - Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: