Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България се нарежда в едно от последните места по брой столетници
Автор: Екип Ruse24.bg 10:46 / 22.02.2021Коментари (0)469
© БНТ
279 столетници има у нас. Това сочи справката на НСИ за декември 2019 година.

Най-малко са в Северозападна България - Видин, Монтана и Враца. В София пък са 69 души, но ако се вземат брой столетници на 100 000 души население, то столицата ни се нарежда на четвърто място в това отношение, обясни мулекулярният генетик Любомир Балабански. 

Така първото място се отрежда на Кърджали - със 7,6 столетника на 100 000 души, второто е за Ловеч - със 7,34 столетника, третото е за Смолян – с 5,8.

"България се нарежда на последните места в Европа по брой столетници на глава от населението. Това се дължи основно на факта, че средната продължителност на живота у нас е една от най-ниските. Така че, за да достигне един индивид 100 години, трябва да живее много над средната възраст", обясни генетикът.

Той изтъкна, че в момента у нас средната продължителност на живота е 75 години. При мъжете тя е 72 години, а при жените - 78. За разлика от нас, в други страни като Монако, Франция, Испания и Италия средната продължителност на живота е над 80 години. Така че броят столетници там е по-висок.

"Процесите на стареене са комплексни от биологична гледна точка. Определят се както от генетични фактори, така и от околната среда. Всъщност около 25% от дълголетието е генетично обосновано и 75% се дължи от околната среда - начин на живот, диета, здравословно хранене, физическа активност, доколко човек търси медицинска грижа", обясни Балабански.

Според него една от причините у нас средната продължителност на живота да е толкова ниска е и, че хората нямат достъп до качествено здравеопазване. Това важи най-вече за малките населени места.

От 4-5 години пък учените от катедрата по Медицинска генетика в Медицинския университет в София работят по проект, който цели да установи генетичните фактори, които предразполагат към здравословно дълголетие при столетниците. Оказва се, че метаболизмът е ключов за успешната преживяемост на хора, намират се редки мутации в някои от столетниците.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: