Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България се топи
Автор: Екип Ruse24.bg 12:24 / 14.06.2022Коментари (0)415
©
България е намаляла с около милион и половина души през последните десет години, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) от последното преброяване на населението у нас в края на 2021 г. Ако тенденциите за смъртност, раждаемост и емиграция се запазят, то очакванията са през 2030 година, населението ни да е малко над 6 и половина милиона души, алармират експерти.

“България се топи“ – каза за Радио България социологът Димитър Ганев от агенция "Тренд“. Проведено наскоро социологическо изследване на агенцията сочи, че за близо 91% от българите ниските доходи са изключително сериозен проблем. “Това вероятно е и сред основните причини за емиграцията и изтичането на мозъци от България“ – твърди Димитър Ганев и добавя:

“Традиционно във всички проучвания назад в годините винаги проблем номер едно в страната са били доходите. На второ място се подрежда здравеопазването, но на 3-то, 4-то и 5-то са теми, свързани под някаква форма с демографската криза – нивото на раждаемост, емиграция и пр. И това, което ми направи впечатление е, че голяма част от анкетираните българи подкрепят евентуални мерки, свързани с данъчното облекчение на младите хора, а специално за детските надбавки подкрепата е над 80 %.“

Според Димитър Ганев приоритет на всяко едно българско правителство са гласоподавателите или "тези, които са родени, които живеят тук и са достатъчно голяма социална група, която да ги подкрепи на едни следващи избори“. За жалост държавните политики, насочени конкретно в помощ на семействата с деца, остават на заден план. “Защото неродените деца нямат право на глас“, казва Ганев.

И добавя, че част от мерките за борба с демографската криза не непременно са свързани с отделяне на средства от бюджета, а по-скоро с промяна на законодателството:

“Една от ключовите инициативи е привличането на хора от чужбина или на т.нар. българска диаспора не само от Западна Европа, но и от Северна Македония, Молдова, Украйна т.е. там, където има етнически българи. И не става дума само за пари, а за компетентна държавна политика, която да прокара законови промени, които да улеснят тези българи, а и чужденците, да работят в страната ни. Но разочароващото в случая е, че не виждам нещо да се прави в тази насока. Знаете ли колко е тежка процедурата за един бесарабски българин, например от Молдова или Украйна, да дойде да работи тук! Той трябва да премине през една административна одисея. Кому е нужна ? Междувременно България и българският бизнес страдат от хроничен недостиг на работна ръка! И тук не става дума че тези хора ще дойдат и ще вземат работните ни места, защото просто няма хора за тези места“ – казва Димитър Ганев.

В България битува дълбок песимизъм за бъдещето на страната и немалка част от аргументите се свързват именно с демографската криза, смята Ганев. Социологът изтъква, че участниците в допитванията на агенцията му, често заявяват че “България умира“, "България няма да я бъде“:

“В този смисъл смятам, че демографската криза е част от причините за този дълбоко вкоренен песимизъм в страната. Защото, знаете ли, ако виждате все повече млади хора, които се раждат, които навлизат на пазара на труда и че се създават нови и нови неща, тогава вероятно този песимизъм нямаше да е толкова силен. От своя страна песимизмът също влияе на демографските процеси у нас. Това означава, че сме в спирала, което със сигурност не е добра новина" – заключава Димитър Ганев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: