Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България ще бъде страна гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието
Автор: Екип Ruse24.bg 14:40 / 17.05.2024Коментари (0)1053
©
На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде страна гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 година в Подгорица, Черна гора. Министър Тодоров положи подписа си в Хартата от Подгорица, с която България официално прие титлата "почетен гост“ на 19-ото издание на панаира през 2025 г. от тазгодишния почетен гост, Франция.

"Благодаря за всичко, което правите за книгите. Радвам се, че тук има много млади хора. Изключително съм горд, че днес България има писатели и поети, които да ни правят горди по света. Книгите не могат да променят света, но книгите променят хората, а хората могат да променят света.“, заяви министър Тодоров в обръщението си към гостите на панаира.

По време на визитата си в Черна гора министър Найден Тодоров проведе срещи с министъра на културата и медиите в Черна гора г-жа Тамара Вуйович и с кмета на историческата столица на Черна гора гр. Цетине г-н Никола Джурашкович.

Двамата министри на културата обсъдиха участието на България в 18-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, както и приемането на статута на страна гост на следващото издание догодина. Обединиха се около тезата, че е необходимо да бъде подновена Програмата за сътрудничество в областта на културата между двете държави. Наред с темите за конкретните сфери на сътрудничество бяха обсъдени възможностите за организиране на Дни на българската култура в Черна гора през следващата година. По време на разговора министър Тодоров заяви пред колежката си Вуйович, че Република България остава твърдо ангажирана с подкрепата за евроинтеграцията на Черна гора, както и с готовността да предостави експертиза по отношение на преговорния процес за пълноправно членство в ЕС.

Г-жа Вуйович изтъкна значението на двустранните отношения с България в сферата на културата и изрази готовност за работа по няколко ключови сфери за укрепването и задълбочаването им: обмяната на опит и студенти между музикалните, театралните и художествените академии в София и Цетине, книгоиздаването и преводите, фолклора, театралното изкуство и др.

По време на среща с кмета на град Цетине министър Найден Тодоров заяви, че с удоволствие застава зад инициатива за наименуване на улици на българския поет Иван Вазов в Черна гора, съответно - на един от най-големите черногорски писатели и поети Петър Негош в България. Бяха обсъдени възможности за сътрудничество в общи проекти между художествените академии на София и Цетине.

Заедно с посланика ни в Черна гора Стефан Димитров и с почетния ни консул министър Найден Тодоров проведе срещи и с председателката на Общинския съвет на град Котор и с ръководството на Черногорския панаир на книгата.

В рамките на 18-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица България бе представена със собствен брандиран щанд, организиран от Посолството в Черна гора, със съдействието и участието на българското Министерство на културата и Асоциация "Българска книга", които предоставиха издания на повече от 20 съвременни български автори. Посетителите на панаира имаха възможността да се насладят и на изложбата "Глаголица", разположена непосредствено до българския щанд. В деня на откриването – 10 май, българският щанд беше посетен от министъра на културата и медиите на Черна гора г-жа Тамара Вуйович, от кмета на столицата г-жа Оливера Иняц и от посланика на Република Франция г-жа Ан Мари Маске, както и от представители на издателския бранш от региона и културните среди






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
1-ви юни - Ден на детето
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: