Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българската наука се обединява в 7 суперцентъра
Автор: Екип Ruse24.bg 09:34 / 09.09.2010Коментари (3)1231
© ПОТВ
В седем суперцентъра ще бъдат обединени българските научни институти и звена. Това е записано в Националната пътна карта за научна инфраструктура, приета вчера от правителството. Научните комплекси ще са насочени към решаване на практически проблеми и задачи за бизнеса.

Първите четири комплекса имат приложен характер и ще бъдат предложени за подкрепа от ЕС чрез инструментите на Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика". В тях могат да се включат и частни фирми.

Първият център ще работи в областта на морските изследвания. Координатор ще е Център по хидро - и аеродинамика към БАН във Варна и ще работи заедно с Висшето военноморско училище, Института по океанология и други институти и звена на БАН. Следващият комплекс ще се занимава с производство и изследване на материали с приложение в промишлеността, биомедицината и околната среда, изследвания, диагностика, реставрация и консервация на артефакти от метал.

Координатор на комплекса ще е Институтът по физикохимия на БАН, а в работата ще участват и Софийският университет, Химикотехнологичният и металургичен университет, НБУ и дори Центърът по тракология към СУ и Института по етнология и фолклористика на БАН.

Медицинският университет води работата в третия център, занимаващ се с "Инфраструктура за геномни, протеомни и метаболомни изследвания и компютърно симулиране и проектиране на кандидати за лекарства". По проектите ще работят и други медицински университети и институти към БАН.

Техническият университет в София ще е домакин на "Инфраструктура за изследвания в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност". В общите проекти ще участват ТУ Габрово и няколко института на БАН. Първите 4 научни суперинституции ще се подпомагат от бюджета на министерството на образованието и науката.

Българският суперкомпютърен център ще се занимава с високопроизводителна инфраструктура за компютърно моделиране, симулации и изследвания с приложение в промишлеността, медицината, фармацевтиката, енергетиката, транспорта, финансите и околната среда. Той ще бъде развит от бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията при ползване на инструментите на Фонд "Научни изследвания" и ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".

Последните два комплекса, въпреки че не се занимават с приложна наука, имат фундаментално значение за България, смятат от МОМН. БГ-КЛАРИН ще осигурява съхранението на българската книжовност и култура и с развитие на електронните ресурси на българския език.

Астрономите от Националната обсерватория на връх Рожен до Смолян могат да бъдат спокойни, че ще запазят работата си. Те дори ще са домакини на "Астрономически център за изследвания и образование". В новата структура ще се включат и Институтът по астрономия на БАН, обсерваторията в Белоградчик и астрономическият център в Шумен.

Изграждането на национални научни комплекси ще доведе до повишаване на възможностите ни за успешно участие в многонационални консорциуми по рамковите програми на европейската общност.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Българската наука трябва да е по-близко да практиката. България е малка държава и не може да финансира 'космически проекти'. Фирмите дрябва да са основен двигател - 'научните работи' да имат приложен характер (поне малко).
+1
 
 
На теория - добре. Късно, но добре. На теория.
0
 
 
Дано и на тази улица на науката да изгрее празникът? Дано, дано! Държавата е голям, много голям длъжник на нашата наука!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: