Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Български режисьори се обявиха против нов начин за оценяване на филми 
Автор: Екип Ruse24.bg 21:44 / 08.06.2023Коментари (0)296
©
Български режисьори изразиха несъгласие с предложения начин за оценяване на филмови проекти при кандидатстване за финансиране от Националния филмов център. Недоволството идва заради готвени промени в Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия. В отворено писмо, 25 режисьори призовават участието на фестивали и постиженията да взимат превес пред броя на създадените филми и привлечената публика. От Националния филмов център увериха, че ще търсят баланс между критериите.

Новият Закон за киното, приет преди две години, донесе нови проблеми на българското кино. Отпускането на пари за филми беше замразено заради закъснялото приемане на Правилника за прилагането му. След неговото приемане пък се наложиха поправки заради противоречия със Закона. И докато работната група обмисляше как да бъдат отстранени, дойде и предложението за промяна в начина на оценяване на филмовите проекти.

"Те предлагат, ако един човек има "Златна палма" или "Оскар" - български филм - това да няма никакво значение. Този, който има 4 филма, независимо с какво съмнително качество са, той ще има същата тежест", коментира режисьорът Камен Калев.

"Предложенията на работната, свързани с формирането на служебната оценка, дават предимство на търговските и количествените достижения спрямо художествените", отбеляза режисьорът Петър Вълчанов.

Филмите, кандидатстващи за финансиране, могат да получат до 100 точки от Конкурсната комисия, като крайната оценка се оформя от 2 компонента. Към момента до 88 точки могат да бъдат дадени за художествената стойност на представения проект, а останалите 12, които представляват "служебна оценка", са за постиженията, както и броя на филмите, създадени от неговия режисьор. Предложението е масималният брой точки в двата компонента да бъде променен съответно на 91 и 9 точки.

"Постъпиха предложения, които ние като администрация ще обсъдим много внимателно, ще преценим кое да се вземе предвид и кое да влезе в окончателните промени в Правилника, но истината е, че трябва да се намери баланс между опита и постиженията и знанията на авторите и също така един филм до колко зрители е достигнал", каза Петър Тодоров, директорът на НФЦ.

Днес освен Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия, и критериите за формиране на служебна оценка също бяха публикувани за обществено обсъждане, което ще тече през следващите 30 дни, предаде БНТ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: