Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Български ученици ще участват в написването на международна младежка Харта
Автор: Екип Ruse24.bg 10:59 / 01.09.2010Коментари (0)411
© Ruse24.bg
Близо 1500 българчета от петдесет училища в двадесет и девет градове и села ще напишат заедно със свои европейски връстници младежка Харта за развитие по проекта "От бедност към благоденствие", финансиран от ЕС. Хартата ще бъде младежкият глас към управляващите и обществото за по-добро образование за развитие.

Писането на документа ще стане в училищата. Учители, които ще бъдат специално обучени на започваща от днес серия семинари, ще преподават уроци от два образователни пакета: "Биоразнообразие и бедност" и "Изменение на климата и икономика". Идеите на учениците, извлечени в дискусиите по уроците, ще станат неотменна част от тяхната училищна харта.

Основната цел на проекта "От бедност към благоденствие" е да разшири познанията на младите българи, както и на връстниците им от Унгария и Великобритания за все по-глобализиращия се свят, в който е нужно внимание към развиващите се страни. Амбициите на проекта са да се събуди интереса на младите европейци - като истински "жители на света" - към развиващите се страни. Това са и темите, които се засягат от т.н. образование за развитие, което не е отделен предмет, а трябва да е втъкано във всички учебни предмети, както е и гражданското образование.

Проектът започна през януари 2009 и ще продължи до май 2011 година, когато се очаква да е готова Европейската младежка харта. Макар и вече изпълняван, проектът продължава да е отворен към училища, които искат да се включат с идеи и оригинални предложения.

Към края на тази година се очаква да бъдат готови 50-те български училищни харти, които ще могат да бъдат видени и в интернет. Чрез онлайн гласуване най-добрите идеи на българските ученици ще влязат в национална Харта за развитие. Същото ще направят и съучениците им Великобритания и Унгария. Асоцииран партньор по проекта е и една развиваща се страна - Гана, която дава другата гледна точка в учебните материали и откъдето също могат да дойдат предложения за Хартата.

По-късно едновременно в България, Унгария и Великобритания ще бъдат организирани национални конференции, на които учениците ще връчат Хартата със своите идеи на министрите на образованието в своите страни.

С европейско онлайн гласуване ще бъдат подбрани най-добрите идеи за Европейска харта на младите хора за развитие, която ще бъде одобрена на международна конференция.

Изготвянето на хартата е в рамките на проекта "От бедност към благоденствие", финансирано от Европейската комисия по програмата й ЕuropeAid/126341/C/ACT/Multi). В него си партнират пет организации от Великобритания, Унгария, България и Гана:

Съвет за теренни проучвания - Великобритания

Център за образование за развитие Кумбрия - Великобритания

Фондация Боч - Унгария

Фондация ТАЙМ - България

Международен център за предприемачество и устойчиво развитие - Гана

Проучване по проекта, направено през пролетта на 2009 година в четири училища в София, Враца и Пловдив, показва, че образованието за устойчиво развитие и сътрудничество се смята от учителите за много важно. Повечето въпроси за развитието обаче - дори определението за "устойчивото развитие" - не са много популярни в училищата. Според анкетираните учители теми като "междукултурно разбирателство", "културна идентичност и разнообразие", "устойчиво развитие" не се преподават.

Първото обучение на учители, които ще работят с децата по темите на проекта "Биоразнообразие и бедност" и "Изменение на климата и икономика", е днес в София. До 13 септември във Враца, Варна, Ардино, Априлци, Ловешко и още веднъж в София ще бъдат обучени близо общо 100 учители от 50 училища и експерти от образованието, неправителствения сектор и от сферата на околната среда.

И двата пакета "Биоразнообразие и бедност" и "Изменение на климата и икономика"- всеки един по петдесет страници - са гъвкави, лесно се адаптират към образователните програми на страните-участнички в проекта и отговарят на конкретни образователни нужди. Двата пакета засягат две от Целите на Хилядолетието: преодоляването на крайната бедност и глада и осигуряване на устойчива околна среда.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Арестуваха певицата Диона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: