Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българските ябълки изчезват
Автор: Екип Ruse24.bg 09:26 / 25.12.2014Коментари (5)517
©
Българските ябълки, които по традиция слагаме на трапезата за Бъдни вечер изчезват. Заменя ги внос от Полша и Македония, предупреждават от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, афермерите у нас започнаха масово да изкореняват овошките си.

В навечерието на Коледа българските производители са силно притеснени от факта, че от февруари заради затварянето на руския пазар в отговор на европейските санкции продукцията на Полша, Испания и Франция ще залее пазарите на България, Гърция и Румъния. Това ще удари местното производство, защото в Полша килограм ябълки струва 16 стотинки, а у нас - над 1 лв. И пак стигаме до въпроса за евросубсидиите за родното производство.

В последния ден от управлението си кабинетът на Пламен Орешарски е разпределил в съотношение 60/40 в полза на животновъдите средствата от Брюксел за земеделие до 2020г.

"Оказва се, че навсякъде е въпрос на лоби. Няма лошо, но когато говорим за държавна политика, мисля, че лобитата трябва да се оставят настрана и да се подходи държавнически. Когато един бранш може да ти донесе доста добра принадена стойност, а ти го пренебрегваш и не показваш достатъчно ангажираност към него, ми се струва, че това не е държавническо", заяви Антоанета Божинова от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

В другите европейски страни има експортни субсидии, дават пари и за брой дръвчета, както и за площ, на която се отглеждат плодове или зеленчуци, докато в България средствата не стигат да се покрият дори разходите.

Оттук нататък пазарният дял на родните плодове и зеленчуци, който за миналата година е едва 2% на вътрешния пазар, ще клони към нулата, коментират от съюза на консервните фабрики.

Ако някой иска да си спомни вкуса на българската ябълка, ще трябва да си ги произвежда, защото индустриалното им производство изчезва.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Само ние сме си виновни.Примери колкото щеш.Тези които ревяха и викаха - Дай си ми земята-какво направиха с нея?Трябва да им се потърси отговорност,а също така и държавата е виновна,защото ако си беше запазила овощните градини сега нямаше да се стигне до тук.
0
 
 
Много ми е интересно как така Полша, Франция и Испания извличат огромни ползи от ЕС, а на Ганю Задунайски все му пречи. Интересно как така "западните еврогейове, империалисти и соросоиди" искат да колонизират и затрият Източна Европа, а на Полша й пораснаха криле точно заради членството в ЕС. Дали славяно-фашистката доктрина има отговор на този въпрос?
+2
 
 
Ние още не бяхме в европейския съюз и вече бяхме без градини. Изкореняването започна веднага с реституцията. За да се гледа градина трябват сили и средства, а за резултата се чака години.
Aнонимен
на 25.12.2014 г.
-1
 
 
такава е политиката на европейския съюз. затриване на родното и внасяне на гмо, а сега като ни тикнат и в транс атлантически простотии е тогава ще ни довършат.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Лоша инфраструктура в Русе
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: