Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българският червен кръст ще подпомогне 5000 души в наводнените села в Община Карлово
Автор: ИА Фокус 15:26 / 29.09.2022Коментари (0)465
© БЧК
Финансовата подкрепа, която ще окаже Българският Червен кръст на пострадалите от наводненията жители на карловските села е в размер на близо 650 000 лв, съобщават от пресцентъра на БЧК. Средствата са представени след апел, отправен от БЧК към Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец по линия на Фонда за незабавно подпомагане при бедствия, поради големия мащаб на щетите в община Карлово.

Българският Червен кръст ще подпомогне 5000 души, пострадали от наводненията в община Карлово преди настъпване на зимните месеци. На 400 домакинства /1179 човека/ в селата Каравелово, Слатина, Богдан и Войнягово, ще бъде предоставена финансова подкрепа от около 800 лв. за закупуване на нова битова техника и мебели, за да подменят унищожените от наводненията.

"Във всички засегнати от наводненията места предстои да бъдат създадени обществени съвети, в които ще участват представители на пострадалите жители, кметски наместници и представители на институциите. Те ще изготвят списъците на домакинствата, които ще получат директна финансова подкрепа. Критериите, които предварително са заложени предвиждат да бъдат подпомогнати най-засегнатите хора, за които наводненото жилище е основно. Ще се използват и оценките на нуждите и на щетите, изготвени от Агенцията за социално подпомагане.“, това каза директорът на дирекция "Мениджмънт на бедствията“ Ясен Сливенски пред медии относно подкрепата, която ще бъде оказана на пострадалите от наводненията в община Карлово. На брифинга присъства и представителят на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Тереза Хенли, която изказа благодарност към доброволците и служителите на Червения кръст след като посети засегнатите населени места.

Над 4400 души ще получат хигиенни пакети с препарати за почистване и дезинфекция на наводнените къщи. Продължава и оказването на психосоциална подкрепа на пострадалите от жители на карловските села. Психолозите на Българския Червен кръст няма да спират с обиколките по домовете на самотно живеещи и възрастни, хора с увреждания, деца и самотни майки, както и на хора в неравностойно положение, за да оказват помощ, където е необходимо.

Предвиждат се и дейности на БЧК, свързани с намаляване на риска от бедствия. По тази причина ще бъдат отпечатани информационни материали, предвидени са и посещения на екипи на БЧК в учебни заведения на територията на община Карлово, с цел обучение за готовност и реакция при бедствия, аварии и кризи.

На база оценка на нуждите в пострадалите населени места, до този момент, БЧК е предоставил 1000 спални комплекта, 1000 одеяла, повече от 15 т. минерална и изворна вода, както и храна и дрехи. Осигурени бяха над 1600 л. дезинфектанти и 10 професионални изсушители за мокри помещения. Българският Червен кръст разкри три временни пункта в селата Каравелово, Богдан и Слатина, в които се раздава храна, вода и друга хуманитарна помощ на хората на място. В пунктовете се оказва и първа помощ на жителите от селата и на доброволците, които помагат за разчистването на щетите от наводненията. Включиха се Доброволният екип за работа при бедствия и кризи, Младежкият авариен екип на БЧК - Пловдив, както и екипи от съседни области.

Още по темата: общо новини по темата: 61
02.09.2023 »
12.07.2023 »
18.05.2023 »
11.04.2023 »
13.03.2023 »
26.02.2023 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: