Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българският туризъм записа рекорден за ЕС спад
Автор: Екип Ruse24.bg 09:32 / 11.04.2016Коментари (0)611
©
Трупат се все по-противоречиви данни за българския туризъм. По данни на Евростат страната ни е с най-голям спад на нощувките в целия ЕС за изтеклата година. Намалението не е драстично - то е само с 1.4%, но е факт, че само четири държави от ЕС отчитат отлив и нашата е сред тях. 

В същото време Румъния печели "точки". Северната ни съседка отчита 16% повече туристически нощувки за 2015 г., което е рекорд за Евросъюза. И Словакия се радва на отлични резултати - с над 12% повишение. Средно за 28-те страни членки ръстът на заетите легла за 2015 година е 3.2% на сто. На второ място след България по спад на нощувките са Латвия с 1.2% и Естония с 0.5%.

В същото време много чуждестранни класации и медии дават ласкави отзиви за България като място за почивка, като открояват прекрасната природа и ниските цени. България е третата най-гостоприемна страна в Европа след Словакия и Сърбия. След България изостават страни като Гърция, Швейцария и Полша.

България фигурира в класация на сайта roughguide.com за най-прекрасните девствени плажове в Европа. Там в челната десятка е поставен Синеморец като изключително красиво и спокойно място, като се отбелязва, че такова съчетание вече е рядкост за Българското Черноморие.

На какво всъщност се дължи слабата "реколта" през 2015 г.? При това Евростат отчита 1.4% спад на нощувките, а броят на туристите е намалял далеч по-отчетливо, със 7.5%, коментира пред "Сега" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. 

По думите му през изтеклата година у нас са влезли 7.45 млн. туристи, а спадът се дължи изцяло на отлива на руснаци. Равносметката сочи 150 хил. руски туристи по-малко. Това се дължи на влошените отношения между Русия и ЕС, довели и до взаимно налагане на санкции.

За 2016 г. обаче туроператорите виждат огромни ръстове на заявките и резервациите. Според експерти причината за това са скорошните терористични събития, които са довели до отлив на туристи от дестинации като Египет, Тунис и Турция. 

По думите на Драганов обаче заявките за настоящата година показват и завръщане на руснаците по родните курорти. "Заради разрива в отношенията между Турция и Русия съседната ни държава ще загуби руските си туристи", каза Драганов и обясни, че останалите любими и достъпни дестинации за руснаците са България, Гърция и Кипър.



Източник: в. Сега






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: