Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българският владетел, който наричаме - Ромеоубиец, а смъртта му е забулена в легенди
Автор: Екип Ruse24.bg 09:03 / 01.03.2024Коментари (0)1243
©
Един от най-известните български владетели се гордее с този си прякор. Днес ще ви разкажем каква е причината за това. Защо той стреми да отмъсти за делата на Византия от преди повече от 2 века?

Ромеоубиец - Българоубиец

Отговорът на този въпрос е цар Калоян. Причината да избере този прякор е в корените на отношенията между България и Византия. Историята разказва, че Василий II е византийският император, който е покорил Първата Българска държава. Той е сред най-успешните владетели в историята на Източната Римска империя и се гордее най-много с успеха си над българите, които са били трън в очите на империята в продължение на векове. Той избира прякора си Българоубиец и го носи с гордост.

Действията му, като ослепяването на българските войници след битката при село Ключ през 1014 година, доказват ангажимента му към неговата кауза.

От друга страна, Калоян обяснява действията си като отговор на тези на Василий II. Те най-вече се свързват с поредицата от мръсни номера, които биват правени спрямо него от страна на ромеите.

В следващите редове ще ви разкажа за най-важните от тях.

Откъде идва омразата на Калоян към ромеите

Калоян е най-младият от братята Асеневци. Проявява се като добре запознат с българската история, както се вижда от писмата му до папа Инокентий III. В същото време той активно участва в борбата на българите за независимост от Византия. Заедно с по-големите си братя, Асен и Тодор(Петър), той успешно връща България на картата на Европа.

Един малко известен факт за него е, че е бил разменен за жената на цар Асен и става пленник в Константинопол. Неговото присъствие там е служило като гаранция срещу действията на братята му против Византия. В рамките на престоя си, той очевидно добива сериозно познание за маниерите, начините за контрол и манипулация, характерни за ромеите през вековете.

Подобно на Симеон Велики, той използва тези си знания, за да се справи с този вековен враг на българите.

Ромеите предават Калоян - той им отмъщава

Ключов момент в отношенията между ромеите и цар Калоян е тяхното предателство спрямо него. През 1204 година Цариград пада под напора на латинците и ромеите губят своята столица за първи път в историята си. Византия изчезва от картата, а единствено владетели като тези в Епир и Никея претендират да възстановят държавността й. Ромеите в Тракия се обръщат към Калоян за помощ, виждайки заплахата от разрастването на латинците. Той решава да се съюзи с тях срещу латинската заплаха, което води до битката при Одрин през 1205 година.

Гръмката победа в този епичен сблъсък утвърждава България като водещ играч на Балканите. Териториалното разширение на страната ни създава сериозна заплаха за ромеите, които вече започват да го считат за основен претендент за превземането на Константинопол.

През 1206 година, ромейските градове в Тракия се съюзяват срещу Калоян, което той разглежда като предателство. Той налага жестокости върху гръцкото население в градовете - Пловдив, Димотика, Сяр и Одрин, които биват превзети и разрушени. Солун бива обсаждан два пъти, но при третия опит през 1207 година, Калоян бива убит.

Ромеите си отмъщават на Ромеоубиеца

Смъртта на Калоян е забулена в легенди. Най-вероятната версия е, че става въпрос за вътрешен преврат на куманите и Борил, който впоследствие заема престола. Ромеите се възползват от този факт и лансират версията, че Свети Димитър защитил град Солун и наказал Калоян за греховете му. Причината да се избере точно този светец е, че той е защитник на града, а тримата братя Асеневци го използват като свой покровител по време на въстанието си срещу ромеите през 1185 година. При обявяване на неподчинението си спрямо Византия, Асеневци показват свещената солунска икона на Свети Димитър, която е попаднала в техни ръце след превземането на града от норманите през лятото на 1185 година. Ромеите успяват да си го върнат на Асеневци, и най-вече на Калоян, използвайки точно Свети Димитър като техен защитник, припомня actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: