Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бум на летен грип през май
Автор: Екип Ruse24.bg 09:26 / 14.05.2014Коментари (1)685
© Impact Press Group
Бум на летен грип покосява навред в страната. Към момента няма незасегната област. Само за седмица броят на заразените е скочил с 20 процента, съобщиха общопрактикуващи лекари.

Заразата действително върлува и се причинява от пара-, рино- и аденовируси, които са особено активни при рязката смяна на температурите. Това каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. При една част от тези респираторни вируси инфекцията се проявява със стомашни болки, диария и обилно повръщане, поясни вирусологът.

Здравното министерство и районните инспекции не разполагат с точна статистика за броя на заболелите, както и за тяхната възраст. Д-р Ангел Кунчев обясни този пропуск с факта, че хората се опитват до последно да се самолекуват и не ходят на лекар. Едва когато положението стане неудържимо и температурата се смъква трудно или пък става дума за заболяло дете, те си правят труда на потърсят доктор.

Независимо че инфектираните с летния грип се опитват да го изкарват на крак, при някои случаи може да се стигне и до пневмония, която бавно, но сигурно може да предизвика смърт, не скриха вирусолозите.

Пред изпреварилия сезона летен грип антибиотиците са безсилни, те дори могат да усложнят положението, тъй като убиват наред с болестните бактерии и тези, които балансират флората в стомаха.

За разлика от зимния типичен грип, за летния няма нито ваксина, нито имуностимулатори, тъй като пара-, адено- и риновирусите са неустойчиви и непрекъснато се променят, поясни д-р Ангел Кунчев. Начините са предпазване са твърде малко - подсилване на имунната система с витамини, засилена лична хигиена и избягване на хора, които кашлят, кихат, имат температура или са с разстроени стомаси, допълни главният здравен инспектор.

По думите на д-р Атанас Мангъров - завеждащ педиатричното отделение в Инфекциозната болница в столицата, за пролетния парагрип е типичен обривът по цялото тяло особено при децата. Характерно за малчуганите е инфекцията при тях да се проявява в началото с кихане, кашляне и секрети от носа, а към четвъртия-петия ден да се появяват пъпки по цялото тяло, особено в гънките. Заради обривите някои детски лекари смятат, че хлапетата са пипнали скарлатина. В 20 на сто от случаите може да се стигне до тежка ангина, отит и пневмония. От Инфекциозната болница в София успокоиха, че родените след 2005 г. са по-слабо застрашени от новата зараза, тъй като във ваксините от задължителния имунизационен календар има компонента и срещу отити.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 14.05.2014 г.
0
 
 
е как ще е летен грипът през май? :D
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: