Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бум на принудителния "болничен туризъм"
Автор: Екип Ruse24.bg 09:27 / 15.11.2011Коментари (13)2461
© Ruse24.bg
Бум на случаите на излишно размотаване по доктори и болници без основание се отчита в доклад на Изпълнителната агенция "Медицински одит" за последното тримесечие. Според данните всеки втори се чувства жертва на лекарска или медицинска грешка и на принудителния "болничен туризъм".

Такъв е случаят с починалото момиченце Мария Стефанова от Котел, която в резултат на забавено и неадекватно лечение издъхва в болницата в Сливен на 16 март 2011 г. Споменатият в доклада случай на 11-годишното дете започва като настинка с висока температура, хрема и кашлица. Джипито д-р Даниела Андонова дава талон за рентгенова снимка едва след упорито настояване на родителите, но не и направление за лабораторно изследване, от което може да стане ясно дали инфекцията е вирусна или бактериална и от което зависи с какви лекарства трябва да бъде лекувана. Лекарката дори си надписва несъществуващ вторичен преглед на детето и симптоми, какъвто тя е задължена да извърши, но не е направила. Въпреки предписаните от нея антибиотици състоянието на момиченцето се влошава, родителите го завеждат в болницата в Котел. Там пък, независимо че състоянието на Мария се усложнява още повече, никой не си дава труд да направи куп важни изследвания, сред които измерване на кръвната захар, уреята и креатинина. Показателите от тях показват най-точно състоянието на болестта и подсказват методите на лечение. Освен това се оказва, че котелската болница няма и реанимация. Мария започва да бере душа. Едва тогава докторите скланят да я преместят в многопрофилната болница в Сливен, но всички възможности за лечението й са изпуснати. От Котел не издават дори епикриза при изписването й. Детето издъхва. В продължение на 4 месеца след смъртта на дъщеря си родителите се борят да получат въпросната епикриза и да заведат дело срещу лечебното заведение.

Случаят е предаден освен на прокуратурата и на агенцията за медицински одит, а на личната лекарка Даниела Андонова и шефа на отделението д-р Янчев наложихме максималната санкция от 600 лева, обясни директорката на агенцията доц. д-р Златица Петрова.

Общо 504 са постъпилите жалби от физически и юридически лица само през месец октомври. В 303 от тях, което прави 60 на сто, хората се оплакват от медицинска грешка, забавена диагностика и лечение заради разкарване по лечебни заведения или отказ на джипи да даде веднага направление за преглед от специалист, лабораторни изследвания, както и на препращане от болница в болница и от кабинет в кабинет, докато през това време състоянието на болния се влошава.

Повечето от недоволните твърдят, че са им искани и пари за лечение, но само 12 на сто застават с имената си пред агенцията по медицински одит. Пострадалите казват, че са им искали някаква сума, най-често под формата на "избор на екип", но повечето от сигналите са трудно доказуеми, показва практиката.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на ROMASHKA
премахни филтъра

0
 
 
ДА РАЗКАРВАХА СЪПРУГЪТ МИ ЦЯЛА СЕДМИЦА-ИЗСЛЕДВАЛИ ГО ПРЕДИ ДА ГО ИЗПРАТЯТ В СОФИЯ-ДОКУМЕНТИТЕ МУ НЕ БИЛИ ГОТОВИ,СПРЯХА МУ ЛЕКАРСТВАТА ИЗЦЯЛО/КОМИСИЯ МУ ГИ БЕШЕ ОПРЕДЕЛИЛА ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕТО/ПО4ИНА НА 52/БОГ ДА ГО ПРОСТИ--ПУСНАХ ЖАЛБА,ИСКАХ ЕПИКРИЗА ,БЯХА ДО ОГРАБИЛИ-ЛИПСВАХА СКЪПИ ВЕЩИ--КОЯ БЯХ АЗ ЕДНА СЪСИПАНА ,ОБЛ4Е4ЕНА В 4ЕРНО ПЛА4ЕЩА ЖЕНА-НИКОИ НЕ МИ ОБЪРНА ВНИМАНИЕ---ПОСЛЕ С ГРЕШНА ДИАГНОЗА ПРЕДИ ГОДИНА УБИХА СИНЪТ МИ-24 Г--БОГ ДА ТЕ ПРОСТИ СЛАН4ИЦЕ----БОГ ДА НАКАЗВА УБИИЦИТЕ-АЗ НЕ ДА МОЖАХ ДА НАПРАВЯ НИЩО-АЗ ПРОСТО СЕГА СЪМ САМО ВИДИМО ЖИВА
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: