Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бум на заболеваемост от конюнктивити
Автор: Екип Ruse24.bg 09:27 / 11.05.2015Коментари (0)395
© Bulfoto
Има бум на заболеваемост от конюнктивити, съобщават за в. "Труд" лични лекари и офталмолози. Случаите са се увеличили от 4-5 на около 10 на ден. Очакванията са те да станат дори по 15 дневно.

"Вирусните конюнктивити се разпространяват в този период на годината - след отшумяването на зимните дихателни инфекции и преди реда на летните чревни оплаквания", обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той посочи, че малко от заболелите търсят специализирана помощ и затова болестта преминава "скрито" - не намира отражение в статистиката, макар повалените да са хиляди.

"В масовия случай конюнктивитът преминава за около 4-5 дни, но е изключително неприятен", каза още д-р Кунчев.

Най-честата форма е т.нар. фарингоконюнктивит, който започва с дразнене в гърлото, хрема и след това се появява дискомфорт в окото.

Характерното за вируса е, че първо атакува едното око и после се прехвърля на другото. Получава се зачервяване, отделя се секрет, а пациентът има чувството за чуждо тяло в окото. Други симптоми са замъгляване на зрението и сълзене. В някои случаи се наблюдава възпаление на лимфните възли около шията и ушите.

Вирусният конюнктивит застига най-вече хората в активна трудова възраст и малките деца. Заразяването е по въздушно-капков или битов път и ако не се спазва добра хигиена. Малчуганите в яслите обичат да ближат и смучат играчки - ако преди това с тях в контакт е било болно дете, вирусът се предава лесно. При възрастните нежеланият резултат е същият, ако болен и здрав използват една и съща кърпа. В офисите, където са струпани много хора, инфектирането става чрез кихане.

Лечението на конюнктивита е локално - с противовирусни медикаменти. Много често се изписват и антибиотитични капки, защото има опасност от наслагване след вирусната инфекция и на бактериална.

Бактериалният конюнктивит отшумява за 4-5 дни, докато вирусният е по-продължителен. При него се наблюдава по-дълъг очен дискомфорт, което изисква и по-продължително поставяне на капките - около десетина дни, обясняват специалистите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: