Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бурни реакции в парламента след връщането на хартиената бюлетина (ОБЗОР)
Автор: Екип Ruse24.bg 14:47 / 17.11.2022Коментари (0)369
©
По инициатива на ГЕРБ, ДПС и БСП депутатите приемаха цяла нощ на второ четене промени в Изборния кодекс. Сред тях – връщане на гласуването на хартия, премахване на изборния район "Чужбина", както и на 24-часовото видеонаблюдение на броенето. Увеличават се членовете на ЦИК и се премахва Общественият съвет към Комисията. Резултатите от вота на машина пък ще се отчитат само след принтиране на бюлетините.

След 18 часа заседание на Правната комисия за връщане на хартиената бюлетина, денят започна със скандал, но вече в пленарна зала.

В парламента депутатът от "Продължаваме промяната“ Андрей Гюров заяви, че това което се е случило през нощта е било фарс. "Подигравка, в която всички маски паднаха. Покушението срещу демокрацията се случи. Хартиената мафия мина през Изборния кодекс“.

След това парламентарните групи на ПП и ДБ напусна пленарната зала.

Последваха остри реакции от политическите партии.

На брифинг в Народното събрание съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да говорят с БСП в никакви коалиционни преговори, ако утре те подкрепят хартиената бюлетина. "Няма да влизаме в коалиционни преговори с БСП, независимо с кой мандат, ако решат да подкрепят промените в Изборния кодекс. Това би значело да кажем на своите избиратели, че се връщат към статуквото, там, където зари задкулисието. Демократичната общност няма да разреши задкулисно вотът да бъде подменен“, допълни Петков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също свика извънредна среща с журналистите и постави задача на своите депутати да говорят с представители на "Демократична България“ и да поискат от тях да гарантират честността на машинния вот. "Предлагам да говорите с колегите, много разумно да направите всичко възможно да гарантирате 100% честността на тези машини. Ние искаме честност и справедливост“, допълни Борисов.

От своя страна Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС, призова и покани на официална среща пред медиите всички, за да обсъдят употребата на машините. "Машините не могат да бъдат цел, те са инструмент за доверието на гражданите“, подчерта Карадайъ.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов беше категоричен, че връщането на хартиената бюлетина е демонстрация на сила от страна на "мнозинството на реванша“. Според него заявката за диалогичност е хвърлена "под влака“.

Корнелия Нинова от БСП бе категорична: "Партиите, които си залепиха етикети "проевропейски" и "демократични", оспорват европейската демокрация, защото никъде в Европа не се гласува с машини. ПП ни лепнаха етикет "статукво" и се гнусят от него, но не се гнусят да гласуват със статуквото ГЕРБ и ДПС за износа на оръжие за Украйна. Реакцията им буди съмнения за манипулация на машинния вот.“

Лидерът на "Има такъв народ“ Слави Трифонов написа във фейсбук, че щом с такова безочие статуквото се саморазправя с всички извоювани от ИТН поправки в Изборния кодекс, значи са му попречили.

Още по темата: общо новини по темата: 70
27.01.2023 »
24.01.2023 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
16.12.2022 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: