Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Буяр Османи: В разговорите с България са нужни повече разум и действие, вместо емоции
Автор: Екип Ruse24.bg 17:34 / 13.02.2022Коментари (1)1065
©
архив
"Не е коректно аз да коментирам българските позиции, но промяната на фокуса от първоначалния в сегашния, признаване на българско малцинство, различно от македонско мнозинство, е правилният път, по който трябва да се води процесът", това каза на пресконференция днес министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от Нова телевизия.

Той уточни, че принципът, от който той се води в преговорите с България, е "нищо не е договорено, докато всичко не е договорено и е важно да има един пакет от взаимносвързани елементи като процес на изпълнение на договорените точки".

"Мисля, че не трябва да ни плаши искането на която и да било етническа общност за защита на правата й през институциите в Скопие. Пречи ми, когато представителите на българската общност отиват в София и се срещат с българските представители, защото България не е тяхната държава. Това са наши граждани", каза Османи и поясни, че срещата му през седмицата с Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз, е била именно с тази цел - интегриране на всички общности, защото ако представителите на българската общност бъдат отхвърлени, те "нямат друга алтернатива освен да отидат и да се срещнат с представители на институциите в София".

"За пръв път представител на българската общност се срещна с министър на външните работи", уточни Османи.

"Българската общност трябва да се обърне към институциите в Скопие, да кажат сами дали имат определени трудности, дали търсят определени начини как да се интегрират по-добре и това не трябва да бъде табу. Не трябва да ни плаши, защото това е нашият най-силен терен. Няма терен, на който сме по-силни от мултикултурализма. В това отношение ние постигнахме най-много от която и да е държава не само в региона. Но да се редефинира дебатът "преди и след 1944 г." не сме приемали", каза министърът на външните работи на Република Северна Македония.

Той повтори тезата си, че с Рамковия договор от 2001 г. Република Северна Македония само е спечелила от това, че етническите общности в държавата са влезли в Конституцията и с това тя е станала модел за успешно функциониране на мултиетническа държава.

"Имам крайна цел и тази крайна цел е Република Северна Македония да стане европейска държава, да нормализира отношенията със съседите си, запазвайки най-важното за гражданите. Затова трябва повече мъдрост в действие, отколкото емоции. Затова тази работа трябва да се върши с хладен ум и горещо сърце. Но гражданите могат да бъдат спокойни, че няма да позволим нищо, което по същество е идентичност за тях, да бъде ощетено", каза Османи.

На 20 февруари ще има нова среща на експертите от министерствата на външните работи на България и Република Северна Македония, каза Османи, като уточни, че на последната среща в София този на 11 февруари е имало детайлен прочит на позициите на двете страни по всяка една от точките, а по време на разговорите делегацията на Република Северна Македония се е ръководила изцяло от насоките на Резолюцията на Собранието, държавните позиции и писмените предложения, които са били направени през декември.

На 17 февруари ще заседава и работната група по образование и култура.

Още по темата: общо новини по темата: 673
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо в"Рамковия договор от 2001г."липсват българите като етническа общност и продължавате да се правите,че няма такива в РСМ? За 75г.как не разбрахте,че има и представители на българската общност с които можете да се срещнете и да обсъдите техните искания и проблеми. Да уточним,РСМ е европейска държава,но искате да станете член на ЕС,а това само с приказки и обещания няма как да стане.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: