Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
CAP4US: Как ОСП помага на фермерите с работната ръка?
Автор: Екип на Ruse24.bg 15:59 / 22.04.2019Коментари (0)293
©
Нуждата от квалифицирана работна ръка е огромен проблем в селското стопанство в цяла Европа. Българските фермери не са подминати от задълбочаващата се криза в тази насока. 
 
 
В рамките на кампанията „ОСП работи за нас!“, организирана от AgriGate Media, Институт за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт, учениците от Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев” в Свиленград имаха възможност да разговарят с експерти за това как най-старата политика на Европейския съюз помага на стопаните да се справят с този проблем. 
 
 
Директорът на гимназията -  Христина Милушева, разказа за част от инициативите, в които учениците участват. 
 
„През 2011 и 2014 сме домакини на регионалния кръг на състезанието „Млад фермер“, където наши ученици са отборни победители“, каза директорът пред Фермер.БГ. През 2018 г.  гимназията е домакин на национално състезание „Млад фермер“.
„Тук си дадоха среща представители на 47 земеделски професионални гимназии“, посочи Милушева. 
 
Един от тези експерти, с които младите хора имаха възможност да разговарят за бъдещето си, бе Пламен Абровски от Института за агростратегии и иновации. 
 
„Изключително съм доволен от будните деца, които присъстваха днес на срещата. Искрено се надявам да сме запалили искрицата в тях, да продължат да се занимават със земеделие, независимо на какво ниво. Защото земеделието – то е призвание“, коментира Абровски. 
 
 
Именно за призванието и ежедневието във фермата младежите научиха повече от Марин Стоянов. Фирмата, в която той работи, обработва около 14 000 дка, от които 9 000 дка са отделени за интензивно растениевъдство – пшеница, царевица, рапица, слънчоглед. Освен това стопанството разполага и с месодайни животни. За да си помагат с фуража ,отглеждат люцерна, сорго, силажна царевица и др. 
 
 
Какво е искал земеделският стопанин да внуши на учениците по време на срещата си с тях? 
 
„Да покажа и да убедя бъдещите специалисти, че нашият сектор – земеделие, има нужда от тях.  Те имат редкия шанс да станат квалифицирани работници, професионалисти. Да преминат в по-следващо ниво от своето образование. Да отидат в аграрен университет, да завършат бакалавърска степен, магистратура, с което имат шанса да помогнат на себе си и на нас. Тъй като сектор земеделие, с иновациите, които са в момента, чисто нормативните изисквания в ЕС, изисква професионална работна ръка. Квалифицирани работници“, каза фермерът.
 
 
По този начин, според Стоянов, българските земеделци имат възможност да се справят с предизвикателствата на конкуренцията, на пазара и въобще на трудностите, които застигат фермерите. 
 
Той обърна внимание, че изхранването на населението на Европа винаги е било приоритет за ЕС. Именно заради това, младите хора имат бъдеще да работят в земеделските стопанства. 
 
„Секторът има остра нужда от работна ръка. Ние постоянно търсим квалифицирани работници и в животновъдния сектор – зоотехници, ветеринарни доктори. Просто младите се отдръпнаха от селото, но затова пък фермите предлагат добри условия на труд, с което да ги привлечем обратно. А и те самите, с тази си реализация, ще помогнат на себе си да бъдат по-продуктивни“, подчерта Стоянов. 
 
За реализацията на младите хора, насочили се към аграрните науки и възможностите за образование в тази насока с учениците разговаря и проф. д.н. Димитър Греков, директор на „Център за продължаващо обучение“ към Аграрния университет в град Пловдив. 
 
 
В същото време, според Марин Стоянов, привлекателността на сектора идва и от това, че в него се влагат голяма част от общия бюджет на Европа, а също и с налагащото се търсене на чиста храна, биологично производство, допълни земеделецът. 
 
От своя страна Пламен Абровски от Института за агростратегии и иновации допълни: „За мен беше изключително интересно да разбера, че имат специално отношение към биопроизводството – земеделието, свързано с по-чиста околна среда и по-щадящо климата, е бъдещето на следващата ОСП.
 
А това е също нещо, което трябва да възпитаваме в нашите деца, за да можем да живеем в една все по-добра, по-чиста среда и да произвеждаме адекватни, икономически обосновани земеделски продукти, които не само да са евтини и достъпни, но и да са произведени по чист и екосъобразен начин“. 
 
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg
 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: