Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
CAP4US: Знанията са на първо място
Автор: Екип на Ruse24.bg 11:15 / 28.06.2021Коментари (0)306
©
В рамките на“ОСП работи за нас: Остани на линия!”, организирана от AgriGate Media, Института за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт, учениците от Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ в град Кнежа имаха възможност да се срещнат с експерти и да научат повече за това как най-старата политика на Стария континент тази за земеделието, е полезна за тях и за бъдещето им развитие. 

План ускорява работата на ДФЗ 

Именно за реализацията на младите хора, насочили се към аграрните науки и възможностите за образование в тази насока с десетокласниците разговаря и проф. д.н. Димитър Греков, директор на  на „Център за продължаващо обучение“ към Аграрния университет в град Пловдив. 

Светлин учи за техник растениевъд и споделя, че се е записал за такава специалност, защото в района на Кнежа е развито селското стопанство и има възможности за реализация. 

“Баща ми се занимава с животновъдство от 10-15 години. Отглеждаме пчелни семейства и пилета. 

По се занимавам с пчеларството. Може би от 3 години постоянно съм при него и му помагам с всичко. 

В момента пчелите ги подхранваме. При пилетата постоянно има работа. През два месеца сменяме партидите от пилетата. Има и много работа през лятото, когато вадим меда”, каза ученикът пред камерата ни. 

В Паралелката по растителна защита и агрохимия учи пък Симо. Той твърди, че би искал да продължи да се занимава със семейния бизнес, който е животновъдство. Идеята му е да има представа и за друг отрасъл в селското стопанство. 

“Имаме около 150 кози и 40-50 овци. Овците са черноглава плевенска, а козите са порода англо-нубийски”, разказа Симо. 

Той посочи, че млякото от семейната ферма се използва за производство на сирене. 

Симо възнамерява да продължи образованието си в аграрната сфера, за да поеме един ден фамилната ферма от родителите си. 

За историята и прилагането на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС), както и каква е ползата от знания и прилагането им в земеделието, учениците разговаряха с председателя на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова. 

“Според мен е важно те да могат да получат знания в различни аспекти на земеделието, защото понякога не е достатъчно само да можеш да произведеш определен продукт. Но в живота, който в момента е много интензивен. Особено сега, след COVID-19, се очертаха нови нужди, за които нашите деца трябва да бъдат готови, и най-малкото - да ги знаят. Може и да не им се налага да се справят с новите предизвикателства, но те трябва да имат информацията, да знаят къде да я намерят. Поради тази причина аз смятам, че те трябва да се насочат да учат земеделието от различните му страни. Иновациите и научно-изследователската дейност ще бъдат ключови за следващите години.

Но може да решат да се занимават с политика. Тогава те трябва да могат да развият и други умения. Но винаги в основата ще бъде да познават земеделското производство и след това трябва само да надграждат. Основата, която те ще имат, им дава възможност да тръгнат в различни посоки. И аз много ще се радвам, ако наистина го направят. И ако го правят с любов и страст, със сигурност ще им се получи”, каза Боянова.  

Следете темата и на cap4us.agri.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Денят като гозба
Масови протести срещу цените на горивата
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Войната в Украйна
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: