Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Цацаров: Политици мият греховете си с прокуратурата
Автор: Екип Ruse24.bg 17:27 / 13.12.2015Коментари (0)916
© Bulfoto
Имам усещането, че фигурата на властния човек или на ключовия играч - този, който диктува на 204 народни представители, на председателят на министерския съвет и на още много други лица, независимо дали съм аз или някои друг, е необходима в рамките на цялата тази дискусия, която не моменти преминава в кресчендо или се води съвсем тихо, даже и задкулисно.

По този начин главният прокурор Сотир Цацаров коментира в ефира на БНР твърденията на подалия оставка правосъден министър Христо Иванов, че партиите в Народното събрание са блокирали първоначално договорените конституционни промени от страх от обвинител №1.

"Тази фигура е необходима, за да бъде посочен виновник, за да бъде посочено оправдание и най-сетне други да измият греховете си", допълни още Цацаров.

По думите му за част от политическия спектър прокуратурата е неудобна в сегашния си вид и той се опитва да я преформатира "според своите разбирания, като в много случаи тези разбирания не съвпадат нито с Конституцията и закона, нито с моите разбирания".

Цацаров влезе в директен сблъсък с някои депутати като ги обвини, че са саботирали промените в Конституцията, водени от личния си интерес: "Радан Кънев, Атанас Атанасов, Гроздан Караджов - това са хората, които общовзето внесоха предложения, с които по мое мнение взривиха този исторически компромис. Нещо повече - те имаха пълната изгода от това да не мине нито едното, нито другото предложение, защото по този начин въпросът с т.нар. съдебна реформа и съдбата на прокуратурата остава нерешен".

Според главния прокурор сегашното "висящо" положение в съдебната реформа е удобно за употреба в политическата реторика.

Не работим чак толкова зле

Сотир Цацаров подчерта, че работата на прокуратурата е да дава на съд и да поддържа обвинението, а дали процесът ще приключи с осъдителна присъда, зависи от съда.

"Аз не отричам възможните и съществуващи грешки по отношение на начина на формулиране на едни или на други обвинения, но тази теза, че прокуратурата внася дефектни и некачествени обвинителни актове и затова у нас няма нито един осъден, е смешна", категоричен бе той.

Според него се създава изкуствено "вражеско разделение между прокуратурата и съда", защото те са части от съдебната власт и държавното обвинение знае мястото си в нея.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: