Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Цацаров иска еднакъв подход към присъдите на убийците на пътя
Автор: Екип Ruse24.bg 14:04 / 18.04.2016Коментари (0)1293
© Вulfoto
Главният прокурор Сотир Цацаров иска Общото събрание на наказателните съдии във ВКС да тълкува различният подход при определяне наказанието на виновниците за катастрофи.

Главният прокурор е сезирал Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд.

На вниманието на висшите магистрати Цацаров поставен различният подход, използван от съдебните състави при определяне наказанието на извършители на пътнотранспортни произшествия, от които е настъпила смърт на пешеходци и най - вече аргументите, с които е обосновано приложението на условно осъждане.

В искането е отбелязано, че "Предвидимото правосъдие предполага еднакво приложение на закона при сходни фактически обстоятелства" и това налага уеднаквяване на практиката по въпроса следва ли да се отчита поведението на пострадалите пешеходци при индивидуализацията на наказанието, заявява Сотир Цацаров.

Сред предложените за обсъждане са и съдебните актове по делото на убитата на пешеходна пътека Лора Казанлиева. Припомняме, в края на месец март Върховният касационен съд (ВКС) намали на 2 години ефективната присъда на моториста, убил на пешеходна пътека 20-годишната Лора Казанджиева.

Освен това главният прокурор посочва и влиянието на данните за алкохолната концентрация на извършител на пътно транспортно произшествие при приложението на по - тежката квалификация "особено тежък случай".

Част от анализа са постановените присъди по делото на граничния полицай, причинил смъртта на 11-месечното дете в с. Крушевец, Бургаска област; катастрофата на бул. "Цариградско шосе", причинена от таксиметровия шофьор, катастрофата на Великден в Симеоновград, както и причинената от Йосиф Йосифов /Йоско/ катастрофа през 2011г. в кв."Бояна".

Различия в съдебната практика са установени и при освобождаването от наказателна отговорност по чл. 78А НК. Според една част от съдебните състави когато при пътно транспортно произшествие са причинени телесни повреди и вреди на участвалите превозни средства на възстановяване подлежат само имуществените вреди причинени от престъплението.

Тези състави изключват необходимостта от възстановяване на вредите по превозните средства и незаявените от пострадалите имуществени вреди за лечението им, посочва още главният прокурор.

Този въпрос вече е поставен на вниманието на висшите магистрати и в искането на главния прокурор за възобновяване на наказателното производство по делото на гръцкия студент Христос Боскос, причинил пътно - транспортно произшествие, от което сериозно пострада ученичка от Пловдивска езикова гимназия.

Източник: News.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: