Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Цацаров сигнализира европейските власти заради опитите за ревизиране на действащо у нас законодателството
Автор: Екип Ruse24.bg 14:17 / 25.02.2022Коментари (0)778
©
Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров изпрати писмо до председателя на Европейската комисия, до еврокомисари и длъжности лица в ЕК, както и до посолствата на Германия, Франция, Нидерландия, Великобритания и САЩ.

Писмото е изпратено също до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и до ръководните органи на ГРЕКО (Група на държавите срещу корупцията) към Съвета на Европа, на Мрежата на органите за превенция на корупцията (NCPA), на Мрежата за почтеност и Мрежата за сигнализиране на нередности, както и до всички сродни институции, с които Комисията има сключени Споразумения за сътрудничество (Италия, Франция, Хърватска, Литва, Черна гора, Сърбия и др.).

В писмото са представени опитите за ревизиране на действащото у нас законодателство, свързано с отнемане на незаконно придобито имущество, от избирането на 45-тото Народно събрание, до сега. Те са свързани с първия законопроект, внесен на 16 април 2021 г. от Христо Иванов, Атанас Славов и Атанас Атанасов, предвиждащ спиране на всички дела и проверки, отмяна на наложените обезпечения и ликвидиране на възможността за взаимодействие на Комисията с прокуратурата.

Представени са и идеите на управляващата коалиция в действащото 47-мо Народно събрание за промени в ЗПКОНПИ. В писмото председателят на КПКОНПИ акцентира на декларираното намерение от страна на ПП "Продължаваме промяната“ и коалиция "Демократична България“ "бъдещата Агенция да има разследващи правомощия, с възможност да прилага специални разузнавателни средства.

В същото време в парламента от същите политически сили се внася Законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, с който се предвижда ликвидиране на специализираните съд и прокуратура.

Необяснимо е закриването на органи на съдебната власт, специализирани в противодействието на корупцията с довода на управляващите, че са "бухалка“ и в същото време – създаването на нов орган, който на практика дублира не само техните правомощия, но и тези на прокуратурата изобщо, с изключение на внасянето на обвинителни актове, посочват в съобщението от КПКОНПИ.

По отношение на отнемането на незаконно придобитото имущество, министърът на правосъдието Надежда Йорданова декларира необходимост от промени, които да приведат българското законодателство "в съответствие с това на ЕС“ и да позволят "ревизиране“ на предявените искове пред съдилищата.

Съответствието на ЗПКОНПИ с европейското законодателство е потвърдено в две поредни решения на Съда на ЕС в Люксембург /С-234/2019 и С-319/2019/ , а зад намерението за "ревизирането“ на съдебните производства прозират същите цели, като тези от законопроекта на "Демократична България“ от 16 април 2021 г.“

Представени са резултатите от дейността на КПКОНПИ, както и положителните оценки в двата поредни доклада на ЕК относно върховенството на закона.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: