Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Цели региони от Черно море обявени за мъртви
Автор: Екип Ruse24.bg 12:06 / 29.11.2019Коментари (0)759
©
В югоизточната част на Европа се намира море, което в продължение на десетилетия служи като боклукчийско кошче на региона. Там са се изхвърляли аграрни и индустриални отпадъци, тонове пластмаса. Днес Черно море е най-мръсното море в Европа. Но може ли да бъде спасено?  Сметището на град Батуми в Грузия се намира само на 300-400 метра от Черно море. Малка река минава край него. Боклукът пада в нея, а водите й го откарват директно в морето. Всъщност, реките са най-големият източник на замърсяване на Черно море.  

"Вече имаме притеснителни доказателства, че морският боклук, който се измерва в брой на плаващите предмети за квадратен километър, е почти двойно количество в сравнение с този в Средиземно море", казва Ярослав Слободник, участник в проект за почистване на морето, пред Би Би Си, цитирана от "Блиц".  

"Погледнете тук! Днепър цъфти! Това е резултат от фосфатите във водата", казва местен украинец. Торовете и аграрните отпадъци, изхвърляни от Украйна в Днепър, карат водораслите в реката да цъфтят. Те отнемат кислорода от нея и убиват останалите живи организми. Разбира се, след като торовете се изхвърлят в реката, тя ги отнася към Черно море.  

"Черно море позеленя. Не се препоръчва да плувате в него“, това са  предупрежденията, които валят от новинарските емисии в Украйна. Хората в Одеса са предупредени да не плуват през по-голямата част от това лято. "Водата на почти всички плажове не отговаря на стандартите за чистота“, казва Елена Варетская от лабораторията на Здравното министерство в Одеса. Но повечето хора подминават препоръката и все пак се потапят в хладните води на Черно море. Според тях предупрежденията са глупости. Замърсяване няма. Но учените, които обикалят из Черно море със своите кораби и изследват водата, казват друго. Те използват уреди, които взимат проби от различна дълбочина, а сензорите измерват солеността, температурата и кислорода във водата.  

"Притеснително е завишеното ниво на химикали във водата. Не очакваш такова нещо в морето, на 400 километра от брега. Хората си казват, че всичко е наред, това е просто вода, не съм аз. Но после открихме химикали във флората и фауната, в мидите, в рибата. А тях хората ядат в ресторантите по целия свят", обясняват експертите. В пробите, взети от дъното на морето, са открити микропластмаси. Цели региони от Черно море са обявени за мъртви, тъй като там не могат да живеят организми. "Това означава, че замърсяването не е само на повърхността. То вече е дълбоко в екосистемата“, казва Виктор Коморин, морски изследовател. Пробите откриват още кофеин, лекарства и забранени наркотици.  

"Най-голямата опасност идва от антибиотиците. Проблемът е, че бактериите, които също са тук, могат да станат резистентни към тези антибиотици. Лекарствата вече няма да работят. А проблемът е много сериозен. Хората вече умират от това“, казва Петър Осуалд от института по околна среда в Словакия.  

Дунав е най-голямата и също най-замърсената река в Европа. Тя изминава близо 3000 километра, преди да се влее в Черно море. Но Дунав е и източник на надежда, тъй като в последните години тя е обект на голяма акция по почистване. А мерките, изглежда, работят. Европейският съюз харчи милиарди евро за пречиствателни станции край Дунав.  

"Преди тези съоръжения да бъдат построени, повече от половината мръсна вода отиваше директно в реката“, обяснява Габор Ленгуел, един от работниците в пречиствателната станция край Будапеща. Вече около 90 – 95% от водата се пречиства напълно и се третира с химикали, преди да бъде пусната в Дунав.   А основен фактор за спасяването на Черно море е съхраняването на червената трева, наречена филофора. Някога тя е била в изобилие. Но вече не е. Сега учените търсят доказателства, че филофората се завръща.  

"Изглежда, че морето започва да става по-здраво и в сравнение с предходни години, има повече филофора. Но не можем да се успокоим, защото екосистемата в морето е сериозно увредена“, казва експертът от Украйна Александър Куракин.   Но учените са категорични, че Черно море се възстановява и ако сме внимателни, историята му, както и тази на Дунав, ще имат щастлив завършек.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: