Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Цената на бензина пада до 2 лв./литър
Автор: Екип Ruse24.bg 13:10 / 10.03.2020Коментари (0)617
©
В следващите няколко дни, до края на тази или в началото на следващата седмица, очаквам по бензиностанциите да видим по-ниски цени от 2-2,05 лв. за литър бензин. Това каза за "Труд" Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

В понеделник средната цена на бензина за страната беше 2,21 лв. Но в региона на Стара Загора, Бургас и Сливен имаше цени и от 1,95-2,03 лв. за литър бензин, и то не само на 1-2 обекта, а на много бензиностанции. Прогнозите са до седмица и цените и в София да бъдат около 2-2,05 лв. Тенденцията за поевтиняване на петрола е безспорен факт, коментира Терзиев.

Първото голямо поевтиняване беше в края на януари и началото на февруари, когато заради коронавируса и намаленото потребление в Китай цената на петрола на световните пазари се понижи с около 25 процента. 

В понеделник цената на петрола се понижи с 30% на азиатските пазари спрямо котировките при затваряне на борсите в петък. Причината за това беше, че Саудитска Арабия и Русия не се споразумяха да намалят производството на петрол в условията на намалено потребление заради кононавируса. Това е най-голямото дневно понижение от поне 30 години насам. До ранния следобед у нас обаче петролът върна част от позициите си и намалението спрямо котировките в петък стана 20%.

Фючърсите за месец май за петрола сорт Брент в понеделник следобед бяха 35 долара за барел. Толкова ниски цени не си спомням да е имало, каза Живодар Терзиев. Рано сутринта те бяха дори 33 долара за барел.

Цената на американския петрол падна и до под 30 долара за барел, но след това също върна част от стойността си. В ранния следобед в понеделник цената на дизеловото гориво на международните пазари беше 350 долара за тон, или с около 62 долара под нивото в петък. Рано сутринта, при отваряне на азиатските борси, намалението беше по-голямо - с 80 долара за тон, каза Живодар Терзиев. Бензинът пък се търгуваше по 375-380 долара за тон. Има такива котировки, но въпросът е имал ли кой реално да продаде горива на такива цени, коментира експертът. Едно е да търгуваш на хартия на борсата, а друго е реални обеми, допълни той.

"Когато инвеститорите чуха, че за месец май Саудитска Арабия ще увеличи с 1,5 млн. барала на ден производството започнаха да разпродават позициите си на борсата. За разлика от играчите на борсата ние не търгуваме на хартия, а реални физически единици. Няма играч, който на ниската цена от сутринта да може да ни продаде гориво", обясни Живодар Терзиев.

 В момента рафинерията в България преработва нефт, който е договорен през декември и е доставен през януари и началото на февруари. Тогава цените бяха 62- 67 долара за барел. Но тенденцията е ясна, в следващите дни ще видим февруарското намаление по бензиностанциите, заключи председателят на Българската петролна и газова асоциация.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Гергьовден 2024 г.
Великден 2024 г.
Европейски избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: