Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Чака ни най-лютата зима от 10 века насам
Автор: Екип Ruse24.bg 09:29 / 05.10.2010Коментари (34)2291
© Ruse24.bg
Идната зима ще бъде най-суровата за Европа през последното хилядолетие, а огромни ледници могат в недалечно бъдеще да покрият континента, предупреждават полски метеоролози, цитирани от Нюз.ру. Причина за това е утихването на гълфстрийма - топлото течение през Атлантическия океан.

Според учените от полския институт за метеорология и водно стопанство скоростта на гълфстрийма през последните 5 години е намаляла два пъти. Затова течението сега не може да компенсира хлада, носен от арктическите ветрове.

Симптоми за тези климатични промени вече се наблюдавали в скандинавските страни. Ако топлото течение през Атлантика напълно престане, в Европа ще настъпи нов ледников период. Тогава Скандинавският полуостров ще бъде покрит изцяло от огромен ледник.

Изводите на поляците се подкрепят и от руски специалисти. Шефът на метеорологичната служба в страната Алексадндър Фролов прогнозира безпрецедентно ниски температури през зимата. Най-малко четири дни термометрите в Москва ще измерват от минус 20 до минус 25 градуса, а два дни хората ще мръзнат при повече от минус 25 градуса. "Поне седмица или дори една десетдневка със сигурност времето ще е изключително студено", твърди Фролов.

Руските метеоролози също смятат, че новата зима ще е най-студената от 1000 години насам. По-големи температурни аномалии те очакват в северните райони на европейската част на Русия, където минус 25 градуса ще са нещо обичайно.

"Според нашите изследвания ще влезем в зима с достатъчно топли океани в северните ширини - обяснява Александър Фролов. - Към 10 септември площта на арктическия лед възлизаше на 4,8 млн. кв. км. Това е с 600 000 кв. км по-малко от 2007 г. Западната част от Арктика на практика няма никакъв лед."

Някои експерти смятат, че аварията с нефтената платформа на "Бритиш петролеум" в Мексиканския залив също е сред причините за забавянето на гълфстрийма.

"Теоретично изстиването на гълфстрийма е напълно възможно. Версията, че течението ще замръзне съвсем, не се потвърждава. Това е възможно само ако гренландският леден щит се разтопи изцяло. Засега такова нещо не се наблюдава", контрира от своя страна академик Юрий Израел, директор на руския институт за глобален климат и екология. Колкото до нефтения разлив в Мексиканския залив, според геологическите мащаби тази екокатастрофа е пренебрежимо малка, за да може да повлияе дългосрочно на климата.

Гълфстриймът не само не забавя свеята скорост, но и я увеличава, твърди американският океанолог Джош Уилис от НАСА. От 1993 г. насам топлото течение е увеличило скоростта си с 20 на сто и средната си температура с 0,2 градуса.

Миналото лято в Русия беше необичайно горещо, припомнят експерти. Руските метеоролози обявиха, че то е било най-жаркото за последните 1000 години.


Необичайни циклони носят студ и сняг у нас

Зимата у нас няма да е така люта, както в Северна и Западна Европа, но пак ще е с няколко градуса под обичайните температури, прогнозира Петър Янков, управител на синоптичната фирма ТV-МЕТ. За сметка на това обаче се очаквали необичайно за сезона множество средиземноморски циклони, които ще ни докарат повече сняг.

Интензивните валежи започват още от сега, каза Янков. Октомври ще е по-хладен и по-влажен от нормалното. Дъждовете ще минат нормата от 30-60 л/кв. метър, а средните температури ще са между 7 и 15 градуса. През ноември ще е още по-хладно. Ще вали по-често и нормата от 40-70 л/кв. метър ще бъде мината.

През декември живакът няма да се качи над 4-9 градуса. Средиземноморските циклони ще са необичайно чести, което ще доведе до обилна снежна покривка. Така още в началото на зимата се очакват затруднения с транспорта и поледици, каза синоптикът.

Януари ще е най-сухият зимен месец. Валежите ще са между 20 и 50 л/кв. метър, а дневните температури ще се движат между 1 и 6 градуса.

Февруари и март ще са по-снежни и по-студени от обичайното, прогнозира Янков.

Според Националния институт по хидрология и метеорогия на БАН периодът декември-февруари ще е относително студен и снежен. Температурите щели да са близки до нормата.

Британската метеорологична служба прогнозирала индекс NAO минус 1,54- плюс 1.Теоретично се смята, че когато този индекс е отрицателен, зимата е относително студена и мокра в 75% от случаите и топла и суха в останалите. Когато NAO е положителен, в повечето случаи зимата е топла и суха.

Прогнозите по индекс NAO, които всъщност отчитат фазата на Северноатлантическата осцилация, имат 67% успеваемост за зимния сезон, уточняват от БАН. Те се базирали на връзка между разпределението на температурата на повърхностните води в Северния Атлантик в няколкото месеца преди зимата и фазата на NAO в самия сезон.

За специалната прогноза на зимния сезон се използват също изчисленията на водещите метеорологични центрове за фазата Ел Ниньо/Ла Ниня. Този показател за България влияел слабо, но все пак се смятало, че зимите с Ел Ниньо са по-скоро мокри и меки, а с Ла Ниня - преобладаващо студени и сухи. В момента се развивала фаза Ла Ниня и се очаквало тя да се задържи и в предстоящия зимен сезон.

Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 06.10.2010 г.
0
 
 
нали щеше да е топла и мека???
You can't rely on other people to make you happy
на 05.10.2010 г.
-2
 
 
Към myzrael и другите, които казват, че не вярват на прогнози - преди години синоптиците не познаваха, защото методите им бяха не достатъчно добри и прецизни, а техниката (макар и за времето си възможно най-добрата) слаба и неспособна да се справи с подобни калкулации. Сега, техниката е много по-добре, сателитни снимки в реално време, синхронизиране на информации между метеорологичните станции по света, много по-модерни и прецизни методологии на предсказване. А защо не познават? Защото времето се побърква, лесно се обръща от слънчево в буря. Защо? Вижте филма "Неудобната истина" и ще си отговорите на много въпроси.
+3
 
 
квото ще да говорят синоптиците.Вече вярвам само на очите си.До като не видя сняг 1м в Пловдив и -20 да е през деня няма да им вярвам.Помня преди 2-3 години как гледах времето по БТВ и викам ааа утре ще вали сняг чек да видя навън може вече да е почнало-то на другия ден 13 градуса и слънце грее :)
+8
 
 
Тая година направих 120 кила ракия- 30 дюлева и 90 грозданка. Хич не ми пука колко студено щяло да бъде.
+5
 
 
Жрецът на индианско племе, живеещо в резерват в Америка, трябвало да познае по звездите каква ща е зимата- тежка или лека, и ако трябва, индианците да започнат да събират дърва. Но дошла вечерта, започнал ритуалът и жрецът се понапил. Взирал се в звездите, взирал се и след като нищо не разпознал си помислил: "Ако им кажа че зимата ще е мека, може да не уцеля и да имам големи проблеми. Нека по-добре да съберат дърва." Жрецът казал: - Братя мои, зимата ще е тежка! Трябва да събираме дърва. Минал месец, жрецът си помислил: "Дали пък не прекалих? Я да проверя прогнозата в близкия щат!", и отишъл да пита каква ще е зимата. Метеоролозите му отговорили: - Зимата ще е много тежка! - По какво познахте - попитал жреца? - Ами индианците вече цял месец събират дърва като луди!
+5
 
 
Последно какво ще ни сполети: глобално затопляне или апокалиптична зима? Или някоя друга еврейска лъжа???
+6
 
 
Яжте, пийте и си носете новите дрехи, пък пак ще е зима като зима.
ок сам и слушам това http://m.dir.bg/new_song_open.php?sid=41909
на 05.10.2010 г.
+5
 
 
Свинско и Винско и сме ОКл
+2
 
 
да приготвим стотачките за отопление...
+3
 
 
руйно вино в по големи количества и ще оцелеем ! :П :)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Мигрантски натиск към България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: