Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Черешите поскъпват 140% от градината до сергията
Автор: Екип Ruse24.bg 10:21 / 09.05.2016Коментари (0)678
© Ruse24.bg
Пловдивчани масово подминават сергиите с ранни череши, защото цената им горчи. 10-12 лева се продава килограмът, показа проверка на "24 часа" по пазари и щандове с плод-зеленчук.

"Това е резил. Изкупуват ни ги по 5 лева, а ги предлагат двойно по-скъпо, че дори и повече", изумен е Рангел Павлов, производител от с. Брестник. 

Навръх Гергьовден той береше със семейството си в своите градини, в които са засадени 200 дървета. Твърди, че т.г. реколтата е много зле.

В пловдивското село Брестник производители продават черешите в градините си за 5 лв., а по сергиите търговците ги предлагат за 10-12 лева.

"Ранните узряха още на 20 април, защото февруари и март бяха необичайно топли. Миналата година за първи път брахме в средата на май", казва Рангел.

Априлските слани поразили средноранните сортове още при цъфтежа и завръзът по тях сега е много слаб. Това означава, че и при тези сортове цената ще остане висока. Търговци прогнозират, че в края на май, началото на юни черешите няма да паднат под 5-6 лева.

На един от големите пазари в Пловдив - до Гребната база, сергиите с череши са не повече от 4-5. Повечето плодчета са дребни, недобре узрели. Въпреки това държат цени от 8-10 лева. Вносните от Гърция ся по 10-12 лева, тъй като са по-едри и по-червени.

"Скъпи са, защото няма голямо предлагане. В Кюстендил - черешовата столица на България, дърветата бяха поразени от слани", обясняват продавачи. 

"Някои от тях са по-съвестни и продават стоката по 7-8 лева. Ранните череши са с по-дълги дръжки, предимството им е, че нямат червеи, защото не са нападнати от черешовата муха", обяснява Рангел Павлов. 

Хрущялките, които зреят по-късно, са с къси дръжки и са по-издръжливи на транспортиране. Павлов твърди, че за една градина се изискват доста грижи. 

"Плащам за оране, за пръскане и беритба, а продавачите вземат наготово и печелят шеметно от нашия труд", ядосва се производителят.

За сравнение ягодите са два-три пъти по-евтини от черешите. Килограмът им е между 2 и 3 лева, а на места се предлага и за 1,50.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: