Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Честваме 145-ата годишнина от Шипченската епопея
Автор: Екип Ruse24.bg 09:53 / 20.08.2022Коментари (0)401
© 24 часа
Кулминацията на честванията по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея ще се състои днес край Паметника на свободата на връх "Шипка", съобщават от Областната администрация в Габрово. Тържествата са под патронажа на държавния глава Румен Радев. Официални гости на днешните чествания ще бъдат вицепрезидентът Илияна Йотова и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, обяви БТА.

В тържествата тази година организаторите насочват вниманието към българската армия и военната професия. Програмата ще започне в 10:00 часа с военни демонстрации и представяне на националната кампания "Бъди войник" на Шипка. На паркинга на върха ще си дадат среща випуски от български военни училища по повод присвояването на първо офицерско звание. Ще бъдат представени основни военни формирования от видовете въоръжени сили с показ на въоръжение и техника и ще бъде предоставена актуална информация за интересуващите се от военна кариера.

В тържествената програма са включени и две възстановки, дело на членовете на Национално дружество (НД) "Традиция“. Гостите ще имат възможност да видят представяне на речта на цар Борис III при откриването на Паметника на свободата, както и възстановка на първия ден от битката при Орлово гнездо, пресъздадена от почти 350 души от дружеството.

В 11:30 ще се състои церемония по поднасяне на венци и цветя при каменните барелефи под Паметника на свободата с участието на един от символите на страната ни – Националната гвардейска част.

Ще бъде представена и фотодокументалната изложба "Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“. Тя ще бъде открита от министър Димитър Стоянов, съобщиха от Министерството на отбраната. Изложбата съдържа богат снимков материал и факсимилета на множество документи и е организирана от Национален парк-музей (НПМ) "Шипка – Бузлуджа“, със съдействието на "Държавен военноисторически архив“ - Велико Търново.

Експозицията в Паметника на свободата ще отвори врати за посещения след края на тържествената програма и ще остане отворена до 19:00 часа, а входът ще бъде безплатен, информират от НПМ "Шипка – Бузлуджа“.

Тържествените чествания на Шипченската епопея се организират за единадесета поредна година в чест на загиналите за свободата на България в епичните августовски боеве на връх Шипка през 1877 година. Инициативите започнаха от 15 август и ще продължат до 26 август, а началото на кулминацията на празненствата постави тържествената заря проверка, състояла се вчера в Габрово.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: