Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
"Четири лапи": Не на трафика на кучета у нас!
Автор: Екип Ruse24.bg 12:24 / 25.10.2021Коментари (0)380
© Четири лапи
Всеки ден в България се предлагат стотици кученца, развъждани и отглеждани в потресаващи условия и в пряко нарушение на действащото законодателство. Затова сигнализират от организация за защита на животните "Четири лапи". От организацията обясняват, че през април 2021 г. е влязла в сила Регламент за здравето на животните, според който всички развъдници в ЕС следва да бъдат регистрирани. Според българското законодателство и досега - обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, следва да бъдат регистрирани като "животновъден обект - развъдник", допълват те.

От организацията твърдят, че незаконно се продават кученца, които са развъждани и отглеждани в домашни условия и/или в незаконни развъдници. Незаконното развъждане на кученца не само нанася щети на икономиката, но и означава, че няма контрол, нито гаранция за начина и условията на отглеждане на продаваните кучета и за тяхното здравословно състояние.

Те добавят, че продажбата на кучета без задължителните ваксинации е изключително рисков фактор за здравето на закупеното куче, а в някои от случаите - и за здравето на хората. Липсата на задължителните ваксинации нерядко може да доведе до фатален край на продаваното куче. По този начин, се гарантира възможността за проследяване на произхода и здравния статус на кучетата при необходимост. Липсата на документи и чип на кучетата прави невъзможно проследяването и санкционирането на продавача, извършил престъпление, поясняват те.

"Четири лапи" настоява за:

- Засилен контрол на задължителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна дейност и продаващи кученца, още от първото продадено куче;

- Въвеждане на мерки за регулиране на онлайн търговията с кучета - само регистрирани и микрочипирани кучета да се рекламират и продават онлайн от техния регистриран и следователно - проследим собственик;

- Въвеждане на по-високи санкции за нерегламентирана търговия и развъждане на кучета;

- Засилване на контрола върху задължителната идентификация и регистрация на кучета.

От "Четири лапи" искат нов Закон за ветеринарномедицинската дейност. Те се обръщат към министъра с искане да предприеме законодателни промени относно развъждането и търговията с кучета у нас. Те настояват за засилен контрол на задължителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна дейност и продаващи кученца.

От организацията искат да се въведат мерки за регулиране на онлайн търговията с кучета. Въвеждане на по-високи санкции за нерегламентирана търговия и развъждане на кучета.

Засилване на контрола върху задължителната идентификация и регистрация на кучета: отворен достъп за общините до ВетИС.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: