Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
"Четири лапи" с призив
Автор: Екип Ruse24.bg 22:07 / 28.12.2023Коментари (0)799
©
Животното, също като човека, изпитва болка и има нужда от защита, ако към него е проявена агресия. Това каза Тихомир Димитров от фондация "Четири лапи“ в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. С него коментирахме нуждата от зоополиция, тема, която става особено актуална около празничните дни, когато пиратките и шумните празненства нарушават правото на животните на спокойствие.

"Животното е собственост на стопанина си – юридически погледнато е така. Само че както родителите, така и собствениците на домашни любимци имат права и задължения. Ако превишите правата си към животното, което имате, трябва да бъдете санкциониран“, категоричен е Димитров, като коментира случаи на насилие към животни, станали известни в публичното пространство.

Зоополицията в България в момента съществува, но работата й може да бъде подобрена, каза още Тихомир Димитров. "Тя работи основно по сигнали, а много граждани подават некачествени такива – без снимки, адреси, имена и фактология. Имаме добра нормативна база в посока защита на животните, но тя трябва да се комбинира с качествени сигнали“, подчерта Димитров.

"Трябва да се прави разлика между нехуманно отношение към животните и насилие към тях. При осакатяване, увреждане или убийство, на което сме станали свидетели, директно трябва да се обадим в полицията. Когато обаче установим, че едно животно се гледа в твърде тясно пространство, без необходимите за развитието му условия, става дума за нехуманно отношение и редът за подаване на сигнали става друг – контролът е на Българска агенция по безопасност на храните и подразделенията й, които трябва да бъдат сезирани. Когато става дума за нарушаване правата на диви животни пък, компетентно е Министерството на околната среда и водите. Няма как да има централизиран орган, който да отговаря за всички сигнали, защото това би било твърде трудоемко като организация“, поясни още Димитров.

"Четири лапи’’ има секция на сайта си, наречена "сигнализирай“, в която пише в кой случай към коя институция трябва да се обърнете, имаме и готови бланки на сигнали, за да бъдат улеснени гражданите. "Законът за защита на животните постановява, че всеки стопанин е длъжен да осигури нормални условия на живот за своите любимци. Ако става дума за отглеждане на много животни в тясно пространство например, може да се стигне до отнемане на животното“, каза още Димитров.

Докато насилниците не разберат, че обществото е абсолютно нетолерантно към агресията срещу животни, проблемът няма да бъде решен напълно, категоричен е той. "Развитието на една нация личи по отношението към по-слабите – децата, болните, възрастните, животните. Животните не могат да говорят и да се защитят, затова няма как да не поемем отговорност и да се намесим тогава, когато те имат нужда от помощ“, апелира Димитров.

Още по темата: общо новини по темата: 311
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
12.01.2024 »
08.01.2024 »
07.01.2024 »
предишна страница [ 1/52 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: