Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Читател попита защо има пропуснати години при преизчисляването на пенсиите
Автор: Цвети Тончева 11:05 / 14.01.2022Коментари (1)545
©
Архивна снимка
Читател зададе въпрос защо при преизчисляването на пенсиите за месец януари са пропуснати годините 2010, 2011, 2012, както и 2017, 2018 и 2019 година. В питането на човека се казва, че "тези години не фигурират за презизчисляване на пенсията ми. По този начин лично аз съм ощетен със сумата от около 60 лева". 

Plovdiv24.bg ще търси отговор на поставения въпрос, но преди това припомня информацията, която може да се види и на сайта на НОИ, в секция "Новини“, от 5 януари 2022 година за извършените преизчисления и какво точно касаят те:

"Прилаганата в пенсионната формула тежест на годините осигурителен стаж от 1,2 на сто е променена на 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане. Годините стаж с превръщане, надхвърлящи календарната продължителност на зачетения осигурителния стаж, продължават да участват при определяне размера на пенсията с коефициент 1,2. Минималният размер на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст е увеличен от 300 лв. на 370 лв., като в съответствие с него са определени и нови минимални размери и на останалите видове пенсии, свързани с трудова дейност. Нараства и максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях – от 1440 лв. на 1500 лв., а размерът на социалната пенсия за старост вече е 170 лв.

От началото на годината за лицата, разполагащи с Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт (НОИ), е достъпна справка на интернет страницата на института за разпорежданията, постановени за преизчисляването на техните пенсии. (Разяснения относно съдържанието на пенсионните разпореждания по повод на промените от 25 декември м.г. са публикувани в рубриката За клиента/Полезна информация, както и в менюто Често задавани въпроси на началната страница на сайта на института.)

С пенсиите за януари 2022 г. на пенсионерите ще бъде изплатена разликата между старите и новите размери на пенсиите си за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 г. Съгласно постановление на Министерския съвет, с пенсиите за януари всички пенсионери ще получат и еднократна допълнителна сума от 60 лв. към пенсиите си.

Правителството отпусна 100 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19. Със средствата НОИ ще изплаща еднократна добавка от 75 лв. към пенсиите на всички пенсионери със започнал, завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза.

Хората, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, ще получат допълнителното плащане с пенсиите си за февруари т.г. Еднократна добавка от 75 лв. ще бъде изплатена и на възрастните, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълния ваксинационен курс или поставят допълваща доза ваксина.

Същият финансов стимул ще получат и пенсионерите, които поставят първа доза ваксина от 1 до 30 юни 2022 г. Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването. Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите".

И действително изплащането на пенсиите стана факт от 7 януари 2022 година.

Междувременно стана ясно, че около половината от пенсионерите у нас са получили по-малки суми през януари спрямо декември. Това заяви управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов, цитиран от много медии. Сумите, с които са ощетени те, варират от няколко стотинки до няколко десетки лева.

"Пенсионерите, които са с по-малки суми, са различни типове. Едни са пенсионерите с увреждания, които получават 85% от минималната пенсия, която е 314,50 лв., ощетени са с около 50 стотинки. Другите са пенсионерите със социална пенсия за старост, която беше вдигната на 170 лв., те са ощетени с близо 30 лв. Около половината от пенсионерите са с по-ниски пенсии, но в различни степени. Близо 250 хиляди от тях са ощетени с по-малко от лев“, заяви той. 

Подготвен е механизъм за компенсиране на всички пенсионери, чиято преизчислена пенсия заедно с COVID добавката от 60 лв. формира по-ниска сума спрямо получаваната от тях до края на 2021 година. Това беше договорено на среща между Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт миналия петък.

Компенсирането на пенсионерите ще бъде направено с изплащането на пенсиите за февруари, потвърдиха от социалното министерство.

"Механизмът, който ще компенсира пенсионерите, се доразработва. Ще бъдат изплатени разликите, които се получават за януари и февруари“, посочи Иванов.

Възрастните хора ще бъдат компенсирани, като се очаква социалната комисия в парламента да предложи текст в бюджета, с който това да се регламентира. За компенсацията ще са нужни 17 млн. лева месечно.

До казусът се стигна, след като COVID добавката за пенсионерите беше намалена от 120 на 60 лв. Преизчислението на пенсиите не успя да навакса това намаление на добавката при всички, което доведе до по-малък общ доход при около 1 милион пенсионери.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Недей пита ,а си отговаряй. Тези всички са специалисти от Харвард научени. Промяната дойде.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: