Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Цветанка Андреева: Политиците трябва да са изключително благодарни на обществото и да им светне червената лампа
Автор: Екип Ruse24.bg 17:23 / 11.08.2023Коментари (1)443
© Фокус
Свидетели вече на една социална промяна. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" политологът Цветанка Андреева.

"За мен изключително важно е, че дискусията започна, такава истинска, в обществото, а не онази, която беше прокарвана от различни идеологии, които политиците се опитваха или да прокарат, или на неин гръб – ето, така прословутата джендър идеология, която аз и до ден днешен не знам какво означава, но тя се използва изключително за хибридна пропаганда", каза тя във връзка с приемането на Закона за защита от домашното насилие и поправките в Наказателния кодекс. 

"Някак си насилието обаче беше признато за първи път, че съществува в българското общество, защото големият проблем е дали го признаваме. Досега го замитахме, избягвахме, политиците бягаха от тези отговорности, докато сега хората излязоха на протести. Понеже вие във вашето експозе казахте, че той не беше многолюден – да, не беше, но какво ме впечатли? За първи път той (бел. ред. протестът) беше толкова мащабен, толкова представителен за цяла България. Излязоха хора дори в малки градчета, което за първи път се случва по един повод, не просто София, Варна, Пловдив, големите градове, в случая и Стара Загора, която е географският епицентър на събитието, но излязоха хора в малки градове, като Велинград. Така че тук общественото мнение заработи, насилието беше признато, пак казвам, че съществува. И политиците, разбира се, като всяка разумна власт, трябваше много бързо да прекратят отпуската си, защото не върви гражданите да са на площадите, а политиците – на плажовете", каза политологът.

Цветанка Андреева сподели, че е очаквала от политиците да бъдат по-подготвени по темата, защото за тях тя не е нова.

"Пак казвам, за първи път социално беше признато, че съществува този тип насилие, което е, разбира се, домашното, което се оказва върху жени. Дебатът е много по-широк. Има насилие и върху деца – нещо, което наистина беше доста замитано. Политиците се готвят поне от две години за подобни законови промени. Защо бяха толкова неадекватни – нямам, нямам точен отговор. Може би, защото този път те догонваха промените в обществото. Може би, защото този път политиците не лидираха едни процеси, които трябваше да бъдат в полза на обществото, а обществото излезе и ги стресира, стресира цялата политическа система, която наистина се уплаши, не без основание, дали тези протести не са срещу политическата класа, дали не са срещу управлението. Не, не бяха. Всъщност изключително цивилизован беше протестът от гледна точка на това, че аз не чух нито веднъж апели за саморазправа. Напротив, хората искаха изпълняване на наказанията, искаха смислени, силни наказания, в този смисъл и по-големи наказания, искаха справедливост и законност – нещо, което според мен е на висотата на едно цивилизовано общество. Не се чу и реакцията, която видяхме в Сърбия преди кратко време, когато на протестите срещу насилието, което там беше също драстично – говоря за стрелбите в училищата, се обърнаха в антиуправленски, антиправителствени протести. Така че политиците към днешна дата трябва да са изключително, ако не толкова думата "благодарни“ на обществото, то поне да им светне червената лампа, че трябва да са много повече на ниво и наистина участвайки, влизайки в тази дискусия, когато приемат закони, да използват много повече експертиза, да са много по-подготвени и да не ставаме свидетели на поправките на поправките на алинеите", обясни Андреева. 

Цоня СЪБЧЕВА

Още по темата: общо новини по темата: 221
11.05.2024 »
25.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
27.03.2024 »
03.03.2024 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.08.2023 г.
0
 
 
Цветанка с коравата писанка.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: