Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Цветлин Йовчев: Полицаите са оставени на пусия край границата като ловна дружинка
Автор: Екип Ruse24.bg 15:02 / 22.11.2022Коментари (0)372
©
Цветлин Йовчев, бивш министър на вътрешните работи и бивш председател на ДАНС, в блиц коментар за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“

Пореден инцидент с мигранти полицаи с опасност за живота след гонка с нелегални имигранти в столицата. За блиц коментар потърсихме Цветлин Йовчев – бивш министър на вътрешните работи и бивш директор на ДАНС. Здравейте. 

Здравейте. 

Как си обяснявате зачистилите инциденти? Почти няма ден, в който да не съобщим за такова нещо. Имаше такива случаи с трагичен край за служители на реда. Надяваме се сега полицаят да се възстанови, искрено му го пожелаваме. Какъв е вашият коментар? 

Два основни проблема като че ли изпъкват от поредния случай с инцидент с колега, и то тежък инцидент. Първият е това по какъв начин ние охраняваме границите си? И тук важният въпрос е, че в един кратък период от време в края на краищата най-накрая трябва да предприемем действия, така че нашата граница да не бъде разграден двор, и да не се преминава така лесно, и ние да нямаме тълпи от имигранти, които се движат във вътрешността на страната, и да създават опасност не само в такива случаи с такива инциденти, а да създават и други заплахи и опасности за хората, за гражданите на България. И вторият проблем, който изпъква от това нещо, че като че ли продължаваме да действаме неадекватно в такива ситуации. В първия случай загинаха двама колеги, които препречиха автомобила си пред движещия се с висока скорост автобус. Сега втори случай, в който е станала катастрофа в опит на колегите да спрат транспортно средство с мигранти. Крайно време е някой да вземе мерки тук и да се направи необходимото, така че колегите да бъдат обучени, да бъдат инструктирани с необходимите средства, и да бъдат разработени необходимите процедури как да се действа в такива случаи, а не пак да рискуват живота си и в момента пак да се молим за това да нямаме трагичен инцидент при поредната катастрофа с участието на служители на "Гранична полиция“. 

Да, факт е, че тези хора, мигрантите, влизат във вътрешността на страната, и оттук идва големият проблем. Г-н Йовчев, по ваше време имаше голяма мигрантска война заради конфликта в Сирия. Как справихте тогава, и според вас, какво сега не се прави? Оградата ли трябва да ги спре, полицаите ли трябва да имат по-добра подготовка? Имате ли рецепта? 

Вижте, рецепта има. Ние не можем да сравним 2013-2014 година със сега, със ситуацията в момента. Първо, че сега все пак има преградно съоръжение, независимо, че има много забележки по отношение на неговата ефективност и качество. Второто, което е, че през тези няколко години страната изгради технически способности да контролира мигрантския поток. Въпросът е, че все още не се управляват ефективно процесите. И рецептата съм я споделял пред ваши колеги. Това означава ние да започнем по интелигентен, съвременен начин с технологии да охраняваме границата и да управляваме силите и средствата, които са ангажирани с това. А не, както при предишния инцидент, при който отново загина колега на границата, прострелян от не ги знам дали са били трафиканти на хора, или какви са били, или просто мародери – различни версии има. Но извинявайте, какво правят там нашите служители в момента, чакат на пусия някой да ги…? Извинявайте, но това просто не е сериозно, те да не са ловна дружинка, че да седят там? И го говорим от много време. Има изградени технически системи, електронни системи за охрана на периметъра и видеонаблюдение, трябва да се доизградят тези системи и да започне интелигентно да се управляват силите и средствата. Просто е: изгражда се инфраструктура, която да позволява патрулите лесно да достигат до местата, в които се очаква опит за преминаване, с технически средства да се контролира оградата, тоест, да имаме индикация в дълбочина когато мигрантите наближат съответно съоръжението. Там, където релефът не позволява или има гори, дървета, няма видимост по някаква причина, там си има други решения с охрана на периметъра, и там трябва да се подсили преградното съоръжение, така че да ги забави по-дълго време, и да можем ефективно от един център да управляваме достатъчно сили и средства, които да отидат на място. Както и ефективен контрол на колегите, които са ангажирани с тази дейност. Могат да се поставят камери на телата им, могат да се поставят GPS 24/7, така че да знаем къде са и целият този процес да бъде контролиран. А не полицаите да ги гонят след това по пътищата и да се опитват да спрат превозни средства с мигранти и да се случват такива инциденти. 

За голямо съжаление.  Аз ви благодаря за това включване. 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: