Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Цветослав Цачев: 0,3% не е рецесия, която да се усети, но по-бедните ще срещнат трудности
Автор: Екип Ruse24.bg 14:33 / 29.05.2023Коментари (0)489
©
Предстои период от 5-10 години, в който инфлацията ще бъде по-висока и ще се търси по-висока възвращаемост от активите. Хората, които инвестират в момента, трябва да гледат каква доходност носи активът, а не само колко има потенциал да растат цените на ктива. Това каза Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг", в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус"

Ако инвестицията е в жилище, доходността, която носи, са наемите, а за акциите това са корпоративните печалби и евентуално дивидентите, които те произвеждат, поясни той. "Ако човек иска да инвестира сега, трябва да търси неговият актив да може да му дава минимум 5-10% дивидент или някаква възвращаемост", заяви Цачев.  

Има спад в инвестициите в недвижими имоти заради високите лихви, обясни експертът, но не се очаква срив, както и при акциите. "Убеден съм, че много скоро ще видим ефектите от високите лихви и от ограниченото кредитиране върху икономиката. Очаквам безработицата да се покачва по-осезаемо, може би към нивото от 5%, но не кризисно със 7-8%", прогнозира Цачев.  

Инфлацията има своя позитивен ефект върху много аспекти от икономиката. Корпоративните печалби, например, вървят добре заради по-ниската инфлацията при суровините, обясни той.  

Цачев отбеляза, че очакваното възстановяване на икономиката в Китай не се случва и това започва да се отразява върху търсенето на суровини по целия свят.  

БВП на Германия намалява, но според експерта свиването до 0,3% не е драматично на фона на очакванията. "Една силна, експортно ориентирана икономика като Германия няма как да не бъде засегната. За мен това не е проблем, 0,3% не е рецесия, която да се усети. Все още има резерви в икономиката в Европа и основната причина за това е, че има пари, кредитирането остава добре, спестяванията също са на добро ниво. Лихвите са по-високи, но и доходите растат. Въпросът е, че наистина по-бедните слоеве от населението ще срещнат по-големи трудности", обясни Цачев.  

Живко КРЪСТЕВ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: