Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Цветослав Цачев: 0,3% не е рецесия, която да се усети, но по-бедните ще срещнат трудности
Автор: Екип Ruse24.bg 14:33 / 29.05.2023Коментари (0)492
©
Предстои период от 5-10 години, в който инфлацията ще бъде по-висока и ще се търси по-висока възвращаемост от активите. Хората, които инвестират в момента, трябва да гледат каква доходност носи активът, а не само колко има потенциал да растат цените на ктива. Това каза Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг", в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус"

Ако инвестицията е в жилище, доходността, която носи, са наемите, а за акциите това са корпоративните печалби и евентуално дивидентите, които те произвеждат, поясни той. "Ако човек иска да инвестира сега, трябва да търси неговият актив да може да му дава минимум 5-10% дивидент или някаква възвращаемост", заяви Цачев.  

Има спад в инвестициите в недвижими имоти заради високите лихви, обясни експертът, но не се очаква срив, както и при акциите. "Убеден съм, че много скоро ще видим ефектите от високите лихви и от ограниченото кредитиране върху икономиката. Очаквам безработицата да се покачва по-осезаемо, може би към нивото от 5%, но не кризисно със 7-8%", прогнозира Цачев.  

Инфлацията има своя позитивен ефект върху много аспекти от икономиката. Корпоративните печалби, например, вървят добре заради по-ниската инфлацията при суровините, обясни той.  

Цачев отбеляза, че очакваното възстановяване на икономиката в Китай не се случва и това започва да се отразява върху търсенето на суровини по целия свят.  

БВП на Германия намалява, но според експерта свиването до 0,3% не е драматично на фона на очакванията. "Една силна, експортно ориентирана икономика като Германия няма как да не бъде засегната. За мен това не е проблем, 0,3% не е рецесия, която да се усети. Все още има резерви в икономиката в Европа и основната причина за това е, че има пари, кредитирането остава добре, спестяванията също са на добро ниво. Лихвите са по-високи, но и доходите растат. Въпросът е, че наистина по-бедните слоеве от населението ще срещнат по-големи трудности", обясни Цачев.  

Живко КРЪСТЕВ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: