Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Цветозар Томов: Истинският кошмар ще е в началото на следващата година
Автор: Гено Петров 09:43 / 17.11.2020Коментари (3)1000
© БГНЕС
Бившият преподавател по социология в Пловдивския Университет "Паисий Хилендарски“  Цветозар Томов публикува дълъг пост в социалните мрежи относно кризата с коронавируса в България. 

"Няма да коментирам последните данни за развитието на пандемията в България. При 45% положителни тестове и намаляващ брой тествани на дневна и седмична база тези данни могат да служат само за поддържането на илюзията, че властите имат някакъв контрол върху разпространението на тази инфекция. Но няма контрол. Ние вече сме във фаза, в която вирусът циркулира свободно".

"Оттук насетне увеличаващ се брой хора ще губят живота си поради липса на достъп до навременно и адекватно лечение. Вбесяващото е, че имахме всички природни предпоставки да се справим добре - заразата проникна сравнително късно в България, учебната година също започна с две седмици по-късно в сравнение с повечето европейски страни, имахме време да видим какво става другаде и да реагираме, есента досега беше мека, топла и суха. Всичко това беше проспано и проиграно.

Когато зимата влезе в правата си, ще бъдем втрещени от гротескните сцени на зъзнещи и болни хора, чакащи пред нелепите фургони, с които все пак успяхме да обзаведем българските болници поради поредното хрумване на премиера-слънце или на някой от тясното му обкръжение", коментира Томов.

"Единственото, на което можем да се надяваме в близкия месец-месец и половина, е в това хората спонтанно да осъзнаят в достатъчна степен сериозността на случващото се и сами да заживеят така, че да се ограничи разпространението на вируса. Доколкото могат, защото властите не се канят да вземат адекватни мерки, които да ги подпомогнат, а даже мисля, че нямат никаква представа какви могат да бъдат тези мерки.

Ако това не се случи, истинският кошмар ще е в началото на следващата година. Бих казал още, че огромното мнозинство от медиците в България, поставени в чудовищни условия, спазват Хипократовата клетва по начин, заслужаващ възхищение.

Страхувам се, че върху тях вече се излива и ще се излива гневът на пострадалите хора, чиито брой ще нараства от ден на ден. Не е лошо да забележим, че истинските виновници за очертаващата се много тежка ситуация са тези, които напоследък всекидневно бълват необмислени, половинчати, истерични и безотговорни решения, след като месеци наред не вършеха абсолютно нищо.

С помощта на този нов патоген плащаме цената на собствената си политическа безотговорност. Затова си мисля, че е време да се разгневим истински срещу когото трябва. И последно, понеже ще продължат да ни внушават, че ситуацията у нас е сходна на тази в цяла Европа, ще кажа, че в страна, където се правят три пъти по-малко тестове и има три пъти по-висока смъртност отколкото средно в Европа, всеки опит на някой властник да прави подобни внушения следва да приключва с незабавна оставка", написа още Цветозар Томов.

Още по темата: общо новини по темата: 11868
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз пък ги съдя управляващите,защото те за всичко са така! Но този път съдя и самите граждани,че се държат така ,сякаш пандемията не се отнася за нас и сами не спазват мерките. Щом им е сложно да носят маски,дано да им дойде по-леко чакането с дни на бърза помощ,висенето пред някоя болница, за да ги приемат и давенето на сухо,когато няма свободен апарат за кислород! Каквото сам си направиш,никой не може да ти го направи! ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ ,БЪЛГАРИ!
на 17.11.2020 г.
+1
 
 
За съжаление това е самата истина,само че аз не съдя за това управляващите,защото и на тях им умръзна да се занимават с дебили,защото голяма част от нас действително сме такива и си заслужаваме страданието!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: