Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Енджи Касабие: Не трябва да влизаме в драстични диети в интервала между лятото и зимата
Автор: Йоланда Пелова 17:58 / 22.09.2022Коментари (0)610
© Фокус
Диетоложката д-р Енджи Касабие в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Как да бъдем в добра форма? Мой гост в студиото е д-р Енджи Касабие. Честит празник!


Първо да ти честитя празника, на теб и на цяла България.

Благодаря. Честит празник на всички българи! Д-р Касабие, как да поддържаме една такава добра форма? В края на лятото сме, началото на зимата – какво трябва да знаем?

Първо да почна от там, че ние винаги сме зависими - дали сме пред лято, след лято, и винаги намираме причини, за да не поддържаме добро тяло, или да намерим причини, за което ние можем да прегрешаваме с режима. И т.е. точно заради това аз винаги казвам, че изключително е важно човек да намери това, което е най-подходящо за него. Това, което е най-подходящо за него, е това, което може той да поддържа цял живот. Винаги, естествено, ще има различни сезони, различни храни, периоди на емоционални хранения, но основата трябва винаги да бъде една и съща. Как да си поправим това, което сме развалили след лятото, понеже през лятото всеки иска да си е в перфектна форма, е да почва малко или много – сега вече училищата са почнали, по-малко са ангажиментите с децата и с почивките, съответно можем до някаква степен да се храним по-рационално. В никакъв случай не трябва да влизаме в никакви драстични диети точно в тоя интервал, който е между лято и зима, защото много рязко спаднаха температурите и съответно на организма му трябва малко повече енергия да може да поддържа температурата.

Споменахте училищата, но подрастващите правят точно това – гладуват. Гладуват момичета.

Точно така.

Гладуват и допускат много грешки. До какво може да доведе наистина една такава драстична диета?

Точно такъв пост бях постнала вчера в ТикТок, в "Инстаграм“ и във "Фейсбук“, в който говорих точно за децата и дадох примера с пържените картофи. Не че ние не хапваме пържени картофи.

Всички ги обожават.

Абсолютно всичките хапваме пържени картофи, но целта от това изказване беше, че няма как ние всеки ден да даваме лоша храна на децата и после да им кажем, че те са виновни за наддаването на килограмите. Или реално да ни видят ние да гладуваме непрекъснато и по същата причина да очакваме те да не го направят. А те най-много имат нужда от енергия, витамини, минерали, протеини, за да могат да поддържат хубава фигура. Така че трябва да подходим към тях, така както към нас, защото ние сме най-големият пример и най-големият герой за нашите деца, съответно трябва да сме ние примерът пред тях.

Гладът не решава тези неща.

Абсолютно, гладът в никакъв случай.

Как да намалим стреса, който за съжаление, в забързаното ежедневие е неизбежен?

Това е една от основните причини за абсолютно всички заболявания. Това е ключът към абсолютно всички заболявания, основно чревните. Стомашни, чревни, като цяло за храносмилателната система, при което там се включва по-лош имунитет, по-лоша обмяна, по-лоша кожа, защото токсините се задържат там, възпалението се получава там и то няма признак, каквито и изследвания да направим, те няма как да се подобрят. Съответно мога да твърдя, че една голяма част от лошите имунитети и по-честото разболяване, също така по-лесно качване на килограми и задръжка на течности идва от чревните проблеми или храносмилателните. Стресът е неизбежен. Но ние можем с любов и спокойствие д о голяма степен да го намалим. Когато някой ти отвръща с лошо, поне с малко по-добро да се обърнем, поне ще спестим малко от този стрес. За съжаление, няма как в това забързано ежедневие да няма стрес, но може до някаква степен да го намалим.

Как лично вие постигате баланса?

С любов. С вяра. Аз не че не се изнервям и не че нямам стрес, може би аз имам в тонове, количества от стрес, но гледам максимално да си премахна хората, които могат да ми го създават. А това, което е в ежедневието – говорим за икономическите проблеми, работа, пари, човек може да живее и с малко, и с много, стига да имаш баланса и ти да се чувстваш добре в това, което имаш, а не да гледаш в паницата на другия. Това е един от основните проблеми.

Но като че ли българите все гледат в паницата на другия, нали така?

Това да е било, това е добре. Има хора, които наистина гледат да вредят на друг без да има причина – а това е основният стрес към себе си.

Сънят също е много важен за нашия организъм, нали така?

Той поддържа хормоните, поддържа кортизола, спокойствието.

Колко наистина средно на човек му е необходимо, за да си почине организмът? Знаем, 8 часа приетите норми сън, обаче ние не ги спазваме, повечето хора не ги спазват.

Да. То не само, че не ги спазваме. То не е въпросът на часове. Ние може да спим и 20 часа и пак да не са достатъчни. То този сън трябва да бъде дълбок, истински сън и този сън е точно дълбок и истински, когато ние сме в спокойствие, когато слагаме си главата на възглавничката и си лягаме. И поради тая причина искам само да отворя една скоба, която е изключително важна. Всички сме пътували през нощта, през деня и знаем, че когато вече пътуваме през нощта, страшно много ни се яде сладко.

Да, защо се получава това?

Защото организмът е изморен и точно тогава има нужда от някаква енергия, която да му наваксва, а сладкото по принцип дава едно много приятно чувство, ама то това чувство от сладкото не продължава повече от 3 минути.

Да, то изчезва бързо.

С времето започва да изчезва и става по-малко, все по-малко, по-малко, но остава зависимостта. Но почивката като цяло и сънят са изключително важни. Не само ние да си легнем и да спим – много пъти ставаме сутрин и сме изключително изморени, независимо че сме спали 10 часа, и организмът ни е като изтощен, и то, защото органите не са почивали. Затова е изключително важно, когато комбинираме съня с храната, да има някаква почивка или по-лека храна, която не се изисква много храносмилане от нашия организъм, защото както ние като хора имаме нужда от спане, така и всички органи имат нужда от достатъчна почивка, за да могат да работя на другия ден пак по същата сила.

С какво се занимавате в момента, как протича един ваш ден? Какви предизвикателства приехте през новата година?

Едното, което за мен съм го приела, вече две години и половина, това е малкият – Райън. Той ми е едно от основните неща, които правя в моя живот и най-важните, защото аз създавам живот и навици на новото поколение. Това е една част от новото поколение и искам да дам най-големия пример с него. Искам да има и да създава любов и досега съм успяла. И това е най-голямата ми гордост, която съм постигнала за тези две години, но сега започва да се вижда. Другото – имаме кухня, в която се занимавам със здравословно хранене, реално нова техника на здравословно хранене. Здравословното хранене не означава да спираме да хапваме, не означава, че има вредна храна. Вчера, както казах, постнахме един пост и говорихме за пържените картофи. Понякога пържени картофи са много полезни, ако това ни успокоява, защото пак се връщаме към стреса в основата на всичко.

Да, и организмът има нужда от всичко, но в премерени количества.

Абсолютно. Но да не бъде това примерът и ежедневно да бъде наложено.

Да.

Другото, което правя – сега подготвяме една нова техника за отслабване. И то, понеже повечето проблеми се получават сега от стреса, почваме да предизвикваме с един нов начин на хранене, аз я наричам "нов живот“, защото с храната можем да живеем много по-дълго, а със спокойствие – още по-дълго. Хората преди са живели до 120-130 години, сега не живеем, защото стресът ни изяжда отвсякъде. И тази нова техника е съвсем лека. Всеки може да я наложи сам за себе си, а пък храната ние учим хората чрез новия начин как да се хранят с това, което се намира на пазара.

Още по темата: общо новини по темата: 5782
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/964 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: