Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Гешанова: България е на първо място в Европа по тютюнопушене! 
Автор: Йоланда Пелова 11:39 / 31.05.2022Коментари (0)341
©
Интервю за Sofia24.bg с д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим, по повод Световния ден без тютюнопушене, който се отбелязва на 31 май

Д-р Гешанова, разговорите за и против тютюнопушене биха отегчили доста хора в България. Пушачите сякаш не чуват това, което им се казва и не взимат под внимание вредите, които никотинът нанася върху здравето им. Какви са актуалните данни към днешна дата, каква част от българското население пуши?

- Изключително сериозна цифра от българското население пуши. Това ни отрежда първото място в Европа и в Европейския съюз. Доскоро ни водеха Гърция.

Статистиката е доста плашеща, защото нашите девойки водят челните места по тютюнопушене. Това не е добра репутация за нашата нация, за отношението ни към нас самите. Това е един голям повод за размисъл.

Тази година мотото на Световния ден без тютюнопушене е глобален. Той е насочен и към околната среда. Темата, която даде СЗО тази година, лично мен ме изненада - "Тютюнопушенето като заплаха за околната среда". Аз видях проблема от една друга перспектива. До сега винаги, когато говорим за тютюнопушене, говорим за здравословното състояние на един човек. За пръв път ни е насочено вниманието към здравето на планетата.

Установено е, че за да се произведат 300 цигари, умира едно дърво. На година се произвеждат 6 трилиона цигари. Представяте ли си колко дървета трябва да загинат? Отделно от това колко вода отива? Оказва се, че това е една четвърт от Женевското езеро, една четвърт от езерото Комо, една четвърт от тези огромни водни площи отива, за да се произведат цигари за една година. Ами, това означава, че за четири години, ние ще пресушим Женевското езеро, а за още четири и Комо.

Оказва се, че производството на цигари за една година произвежда толкова въглероден двуокис, колкото 3 млн. трансатлантически самолетни полета. Това са милиони тонове въглероден двуокис, които се изхвърлят заради употребата на тютюневи изделия. Фасовете, които са концентрирани, отиват в почвата, реките, океаните, те са най-големият замърсител. 

А относно новите тютюневи изделия, които съдържат никотин - имат в тях пластмаса. Това са така наречените електронни цигари. Те какво носят точно - дори не се знае. Те могат да носят убийствени неща.

Вие дълго време се занимавахте с това да няма реклама във връзка с тютюнопушенето, както и за въвеждане на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Как коментирате политиката на управляващите към момента?

- Има някои изказвания, които дават надежди. Изказвания на водещи политици, включително и на министър-председателя, които дават надежди за друг поглед над нещата. Но до сега още нищо не се е променило. Утре се навършват 10 години от въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, на работните места, на местата, където се събираме да се храним. Това е една чудесна годишнина, която трябва да накара хората да се замислят, защото това не е ограничаване на свободата им, а е повод да си осигурят по-добра среда за своето съществуване. Надявам се, че чрез Министерството на здравеопазването и другите министерства, които имат отношение - Министерство на икономиката, Министерството на финансите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда, Министерството на образованието, ще намерим една подкрепа и разбиране и постепенно тези неща ще станат реалност. 

Как вашата организация ще отбележи днешния ден в София?

- Ние решихме да отбележим Световния ден без тютюнев дим по един много интересен начин. Ще гостуваме на д-р Стефан Константинов, който преди 10 години беше министър на здравето и много съдействаше за това да бъде приета забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Той сега е директор на "Онкологията". В двора на онкологията ще засадим 10 дръвчета - толкова, колкото са годините от съществуването на тази забрана. Дръвчетата са символ на един живот, на една чистота на въздуха, на който също така искаме да обърнем внимание. Използвам вашата медия, за да поканя всички, които искат да присъстват на това засаждане. Нека заповядат днес от 12:00 часа.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: