Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Ива Гаврилова: Грижата за кожата трябва да бъде целогодишна
Автор: Екип Ruse24.bg 12:11 / 29.05.2023Коментари (0)400
©
Грижата за кожата трябва да бъде целогодишна. Слънцето има все по-увреждащо действие и трябва да се предпазваме непрекъснато. Това каза д-р Ива Гаврилова – хирург-онколог с дългогодишен опит в Клиниката по онкодерматология в София, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и представлява около 10% от телесната ни повърхност. Тя има много функции, като основната е защитна. Светлата кожа е предпоставка за лесно изгаряне поради малкото количество меланин. По-тъмните кожи и афроамериканците изгарят рядко, обясни специалистът.  

Кожата е най-уязвима в детска възраст. "Така че от ранна възраст трябва да имаме изключително отношение към защитата. Кожата има памет. Всяко слънчево изгаряне в детска възраст води до негативни последствия и генетични увреждания, които могат след време да направят своята изява в лоши заболявания. Това са рискове, от които трябва да се предпазим“, предупреди д-р Гаврилова.  

Слънцезащитните кремове за плажа трябва да са с фактор 50+, независимо какъв е видът на кожата ни, и закупени от аптечната мрежа, не от дрогерия, подчерта д-р Гаврилова. Нанасят се на всеки два часа. Продуктите за деца е препоръчително да бъдат с минерален състав и за съответната възрастова група. За деца под 1 година има специфични продукти. "Използваме специален продукт за тяло, специален продукт за лице – обикновено са разделени. Препоръчвам тези, които се намазват, тъй като спрейовете трудно може да се дозират по кожата. Тази защита трябва да продължава и през зимата, особено за любителите на зимни спортове“, допълни специалистът.  

Нейната препоръка е консултация със специалист, който да определи има ли потенциално опасни бенки по тялото ни. "Хората обръщат внимание на това, което е над кожата, което лесно се травмира, което ни създава дискомфорт, а всъщност потенциално опасните бенки представляват тъмнооцветени петна, които са наравно с кожата, не са релефни, често се игнорират. Има хора, които имат много такива, но може и една единствена по тялото да е проблемна и ние да я пропускаме. Затова е хубаво специалист дерматолог, онкодерматолог или специалист, който се занимава тясно с такива тумори, да оцени дали имаме потенциално опасни бенки“, призова специалистът.  

Меланомът е един от най-лошите тумори, с които можем да се сблъскаме, но е лечим. Туморите, свързани със слънчевите изгаряния, биват два вида. "Едните са т.нар. кожни карциноми, които са банални кожни тумори, които се развиват в много напреднала възраст – обикновено след 70-годишна възраст, заради повтарящите се слънчеви изгаряния през годината. Те са с много добра прогноза, не дават разсейки, изключително благоприятно се лекуват оперативно. Меланомът обаче произлиза от бенка и е злокачествен тумор с доста по-различен ход. Той може да се разпространява както по лимфен, така и по кръвен път. С развитието на фармаиндустрията и онкомедицината това заболяване вече подлежи на изключително добър контрол, напълно лечимо е. Затова ранната диагностика е изключително важна“, подчерта д-р Ива Гаврилова.  

Д-р Гаврилова обясни, че солариумите представляват ударно изгаряне на кожата, което може да бъде пагубно. Много европейски държави вече са забранили употребата на солариуми за непълнолетни, а някои и напълно. "За мен солариумът е много вреден и не би трябвало да се употребява“, категорична бе тя.  

Месец май е Месец на превенцията от кожни тумори. "Това е една много хубава международна инициатива, която се нарича "Евромеланома“. Тази инициатива съществува и у нас от години във водещи онкологични заведения и клиники по дерматология в цялата страна. Ако имаме бенка, която е наравно с кожата, прави ни впечатление, че пигментът не е равномерен, границите й не са равномерно очертани или има някаква промяна през последните години – пигментира се по-интензивно или обратно, започва да се депигментира, изчезва, започва да нараства над кожата или увеличава размера си, е хубаво това да бъде видяна от лекар. Роднини, първи родственици и деца на пациенти с меланом също подлежат на скрининг еднократно“, обясни специалистът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: