Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Иван Василев: У нас трябва да има допълнителни телефони към спешната помощ, които да са свързани с дежурство на джипита
Автор: Йоланда Пелова 16:33 / 12.06.2023Коментари (0)342
© Фокус
Здравният сектор винаги изостава, тъй като е свързан с бюджета и субсидиите на една държава. Това каза в предаването "България, Европа и светът" на Радио "Фокус" д-р Иван Василев, който е с над 20-годишен опит в лечението на травми при елитни спортисти, с частна клиника в Щутгарт и София.

Според него медицинските професии изостават много, а липсата на кадри у нас е изключително голяма: "Не само у нас липсват медицински кадри, а навсякъде. Германия, Австрия са в същата позиция. Изоставането е свързано със заплащането, в сравнение с развитието на други професии. Много млади хора не се решават на тази тежка работа, която е свързана с 60-часова работна седмица, огромна отговорност и съответно сравнително ниско заплащане. Не казвам, че е ниско, но в сравнение с това, което дава човек от живота си, заплащането е много ниско. И заради това има малко млади хора, които се ориентират към нея. Но пък методиката, новите апарати ни дават всъщност възможност с по-малко кадри да можем да помагаме повече. Факт е, че хората въпреки че плащат здравните си осигуровки, това е една от малкото държави, където всяка една услуга почти трябва да се доплаща, което според мен е много неправилно. Би трябвало да се измисли някакъв метод, където да няма доплащане", коментира д-р Иван Василев.

По думите му здравеопазването трябва да е модерно и достъпно: "Защото без развитие на технологиите, както във всяка една сфера от нашия живот, няма как да прогресираме и да отговаряме на изискванията на хората".

Д-р Василев коментира и проекта за нов рамков договор, според който личните лекари ще са длъжни да консултират пациентите си само в работно време: "Това е проблем, който преди 15 години се реши в Германия по същия начин. И там трябваше като работещ в клиника по ортопедия да давам общо медицински дежурства, да замествам колегите, за да може те да си почиват. Заради това, с решение на медицински комисии и т.н. лекарски съюзи, се създадоха центрове, подобни на тези спешни медицински центрове, но само за дейност, свързана с джипи услуги. Всеки един район има един телефон, на който може да се обадите и той директно се редиректира на лекаря, който има в момента дежурство".

По думите му не може да се очаква от един човек 24 часа, 7 дни в седмицата да е на вашите услуги и подобно решение би било правилно: "Няма значение от заплащането, тук става въпрос за личен живот. Личният живот на лекаря свършва в момента, в който вземеш диплома и тръгнеш към специализация. Там нито фамилията е важна, нито децата, там е важно да направиш специализация, което много хора не искат да го правят, искат да си живеят личния живот. По този начин се увеличава възможността на лекаря да има личен живот, но не се намалява важността на пациента да търси лекар. Може би това ще трябва да се промени в българската система - да има допълнителни телефони към спешната помощ, които да са свързани само с услугата 24-часово дежурство на джипитата. Да има телефони, които ще бъдат редиректирани към съответния лекар, който ще има дежурство. И това трябва много добре да се обмисли, защото действа прекрасно в Германия", обясни д-р Василев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: