Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Иво Георгиев за протеста: Хората в Спешната помощ са най-онеправданите и лошо заплатени
Автор: ИА Фокус 12:20 / 18.10.2022Коментари (0)299
©
Протестираме цялата гилдия на работещите в Спешната помощ затова, защото в момента нашите хора са най-онеправдани и лошо заплатени. Това каза в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ д-р Иво Георгиев.

"Преди известно време министърът на здравеопазването ни обеща по 600 лева за лекар, 400 – за сестра, и т.н. След известно време излезе с всъщност с ново съобщение, то не е заповед, в което се казва, че тези пари ще бъдат получавани единствено от тези, които работели с COVID-19 – отново намесват вируса. Докато вчера излезе и съвсем откровено ни каза, че за съжаление трябва да си признае истината, а това е, че пари няма. Т.е. всички наши усилия, които сме положили и в борбата ни с COVID-19, и в ежедневието на лекари, на хора, които спасяват човешки животи, на хора, които са борят за доброто, за здравето на човека, остават напразни и ние останахме без никакво покритие“, допълни доктор Георгиев.

Лекарят изрази своето възмущение, защото лекарите в момента работят за около две минимални работни заплати. "Представяте ли си?! Това е висококвалифициран труд на хора, които са се готвили за тази професия години наред, над 10 години, хора, които работим в Спешна помощ от много години, а всъщност няма значение колко се работи, въпросът е, че тук хората, които работят, са на дъното със заплащането.“

Д-р Георгиев работи и в Центъра по спешна медицинска помощ в град Видин. Той обясни, че недостиг на кадри има както в болницата, така и в центъра. "Твърдя това нещо не само като лекар, който работи в Спешна помощ, а твърдя като председател на Синдикат "Здравеопазване“ към Национален синдикат "Защита“, защото имам представа и познавам ситуацията в цялата страна. Но понеже ме попитахте за Видинската болница, ще ви кажа – положението е трагично. Във нея работят голяма част от лекари, които са пенсионери. Тези хора в един мил момент могат просто да си хванат шапката и да си тръгнат и да оставят болницата и цели отделения без лекари. Същото е и в Центъра за спешна медицинска помощ. Голяма част от нашите колеги, които работят, предимно фелдшери, са на пенсионна или в предпенсионна възраст. Т.е. центърът в най-скоро време ще се окаже, че няма да има кой да излезе и да посрещне нуждите на хората, нуждите на обществото“, обясни д-р Георгиев.

"Ако нашите искания не бъдат чути, решението на Синдикат "Защита“ беше да се стачкува, да се излиза под всякаква форма на протест до постигане на резултат. Просто няма да се дадем този път. Ще излизаме, ако трябва седмици, месеци, ако трябва година, постоянни протести, гладни стачки, ако трябва, ще започнат. Ако трябва, ще започнем да спим на палатки пред министерствата – пред Министерство на здравеопазването, пред всички институции, пред парламента, ако трябва, ще направим палатков лагер. Вече както се казва в старата българска поговорка, ножът опря до кокала“, в заключение каза д-р Георгиев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: