Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Кателиева: Най-хубавото за един спешен медик е пациентът да го потърси, след като е бил спасен животът му
Автор: ИА Фокус 15:01 / 27.05.2023Коментари (0)511
©
Най-хубавото нещо, което се случва на един спешен медик, е да го потърси пациентът му, след като е бил спасен животът му. Това се случва изключително рядко, а струва много. Това каза председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева в предаването "Нюзрум“ на "Фокус“. 

По повод Световния ден на спешната помощ 27 май д-р Кателиева пожела на колегите й от центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения да бъдат здрави, все така всеотдайни и професионалисти.  

"Може би днес е денят, в който трябва да се обърнем към нашите бивши, настоящи и бъдещи пациенти за малко повече толерантност, да разберат, че когато те търсят спешна помощ, не са единствените, които го правят. Нашата задача е да дадем приоритет на този, който е най-спешен и животът му е най-застрашен, а след това да обслужим всички останали. За да си вършим работата, трябва да ни съдействат по всякакъв начин, с всякаква информация за пациента, за да можем да реагираме своевременно и правилно и наистина да спасим живота“, призова д-р Десислава Кателиева.  

Като една от причините, поради които медиците не искат да работят в спешната помощ, тя посочи агресията спрямо тях – вербална и физическа. Тази година Европейската асоциация по спешна медицина организира в цяла Европа конференции, посветени на безопасността на пациентите и на спешните екипи. "Във връзка с това и ние, заедно с Дружеството на спешните лекари, Дружеството по спешна медицина и УМБАЛСМ "Пирогов“ организираме такава конференция, на която да говорим за безопасността на спешните екипи и пациентите. Ще говорим за агресията – как да не се стига до прояви на агресия, как да се овладява агресивно поведение, как да направим така, че да можем да работим по-безопасно и по-сигурно. Единият от начините е въвеждането на протоколите и медицинския триаж, който гарантира на пациента равнопоставеност и своевременност на достъпа до спешна помощ, а не импровизации. Трябва да се промени и отношението на хората към нас“, каза председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. 

Д-р Кателиева отбеляза, че в България хората не могат да оказват първична спешна медицинска помощ. "При нас пациентът в животозастрашаващо състояние въобще не се пипа и се страхуват да направят каквото и да било за него. В момента има триажни протоколи, съгласно които ние можем по телефона да кажем какво трябва да се направи до пристигането на екипа“, посочи специалистът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: