Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Мария Трифонова: Съвременният човек доста повече страда от редките заболявания
Автор: Живко Кръстев 13:58 / 28.05.2024Коментари (0)1047
©
Важно е увеличаването на информираността за обществено значимите заболяванията сред обществото, сред които е и множествената склероза, което да повиши и здравната отговорност на самите хора към себе си. Това коментира д-р Мария Трифонова – създател на медицинския информационен портал Diagnosa.info в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

На 28 май по повод Световния ден на множествената склероза ще се проведе събитието "Кутия за приказки" в галерия "Нюанси“ от 15.30 часа. Тази година темата на кампанията е "Диагноза“, като лекари ще запознаят присъстващите с важни аспект, свързани с диагностиката и лечението на това заболяване. Събитието е част от Здравна кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България.

"Съвременният човек доста повече и по-рано започва да страда от редките заболявания. Целта на медицинската платформа е да предоставяме медицинска информация, която от една страна да е базирана на доказателства, да е максимално актуална, да предоставя информация от световните и български източници, но да бъде представена по разбираем начин, по въздействащ начин,“ обясни тя.

Множествената склероза е едно от честите заболявания на централната нервна система. Автоимунният процес засяга нервната клетка и се получава демиелинизация – разрушаване на миелиновата обвивка на аксоните на нервните клетки. Когато се увреди аксона на нервната клетка, на това място вече се получава лезия в мозъка, и тези лезии са причината за различни симптоми при множествената склероза.  

"Симптомите при множествената склероза се появява доста рано – първият пик е от порядъка на 21-25 години, а втори пик е в порядъка на 40-45 години. Симптомите са изключително разнообразни, защото зависи коя част от мозъка е засегната и къде са тези лезии. И това е проблемът с това заболяване, тъй като опитният невролог вече е в състояние бързо да диагностицира заболяването, но все пак е необходимо осведоменост от страна на пациентите, за да могат да потърсят помощ на един ранен етап преди то се е задълбочило и преди да се влошило, за да може естествено да му се помогне.“

По думите на д-р Мария Трифонова в България има специализирани центрове и отлични специалисти, които лесно и сравнително успешно и бързо да диагностицират заболяването. Според нея колкото по-рано бъде насочен към тези центрове пациентът, толкова по-добре ще се случи след това процесът на правилната диагностика и терапия.

"Важно значение има наличието на витамин D. Това е изключително важен витамин не само в този случай, а за всяко автоимунно заболяване и аз искрено съветвам всички мои близки и познати поне един път годишно да си изследват витамин D, защото той цялостно има значение за нашата автоимунна нагласа и за доброто ни физическо състояние.“

Няма как да се каже кой е отключващият фактор за появата на автоимунните заболявания. Генетичната предразположеност е една от възможните причини. Друга причина, което доста се коментира, е географската ширина и средата. "Доказано е, че при множествената склероза колкото повече се отдалечаваме от екватора, толкова повече честотата се увеличава. Да речем в една Северна Америка в северните европейски държави тя е много по-висока отколкото в Африка. В Япония заболеваемостта е изключително ниска, както и в Китай.  В България интересното е 1999 година академик Миланов прави проучване и установява, че при ромите е два пъти по-ниска отколкото в средната българска популация,“ разказа тя.

Според нея глутена и млечните храни благоприятстват развитието на редките автоимунни заболявания, но посочи, че не всички хора имат глутенова непоносимост и това е възможно да бъде изследвано както чрез генетични лабораторни методи, така и по метода на изключване на глутен в рамките на 20 дни и наблюдение как това се отразява върху организма. Д-р Мария Трифонова препоръчва по-честото излагане на слънце, за да поддържаме нивото на витамин D.

По време на събитието актьорите Дарин Ангелов и Евелин Костова ще разкажат две истории на пациенти с множествена склероза и оптичен невромиелит. Историите целят да покажат по емоционален начин предизвикателствата и начините за преодоляване на трудностите, пред които са изправени пациентите и техните семейства. "Искаме да покажем на пациентите и обществото, че не трябва да се откъсват, не трябва да страдат сами, трябва да се говори. А ние, като общество, трябва да бъдем по-съпричастни и да се опитаме да им помагаме във всеки един момент, приемайки ги на равни на нас,“ заключи д-р Мария Трифонова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: