Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Мими Виткова: Пациентите търсят начин да се снабдят с необходимите лекарства, обикалят от лекар на лекар
Автор: Ваня Кузманова 20:46 / 04.11.2023Коментари (0)504
©
Създадоха се сериозни затруднения за пациентите при получаване на медикаменти от групата на антибиотиците и противодиабетните средства, поради това, че се въведе електронната рецепта, както се казва от днес за вчера. Търсят начин да се снабдят с тях, обикалят от лекар на лекар, връщат се по няколко пъти при лекаря. Това каза за "Фокус" бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

По думите ѝ е трябвало да има един период от няколко месеца, през който да се работи с двете форми - с хартиената рецепта и с електронната, за да може да се видят дефектите на системата, за да могат да се изчистят проблемите и това да не създава затруднение за пациентите.

"Вижте какво се случва, никой не беше предвидил как ще работят спешните медици. Стигнахме даже до абсурда, че един лекар, който е отишъл на посещение при пациент и е установил необходимостта от прилагане на антибиотик, като спешен лекар, да не може да го предпише. Аз задавам и другия въпрос, има лекари, които са на доста пределна възраст, и които не са на ти с компютъра, особено в селските отдалечени региони. Тези хора какво правят? Ами какво правят лекарите, които не работят с касата, те нямат тази програма, те нямат тези устройства. Това означава ли, че те не могат да назначават лечение на своите пациенти. Изобщо доста неща не бяха добре обмислени, даже виждаме, че въвелите системата от Министерството на здравеопазването признават, че има проблеми, в същото време обаче, не отстъпват крачка назад, смятат, че това било връщане и едва ли не ще се проваляло мероприятието. Няма да се провали мероприятието, ако върнем за тези категории, както са спешните медици, както са в отдалечените места, както са лекарите, които нямат договори със Здравната каса", допълни тя.

Д-р Виткова посочи, че трябва за 2-3 месеца да се върнат и двете форми на рецепта. "След като се изчистят проблемите, тогава вече можем да кажем - да, системата работи перфектно, всички лекари, които работят имат възможност да изписват електронна рецепта, справят се с програмата. Така че те са доста детайли в дефектите от въвеждането на тази система, които времето ще открои и трябва да се намери решение. Въпросът е да не страдат хората в този период", каза още бившият министър на здравеопазването.

Още по темата: общо новини по темата: 33
30.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
15.04.2024 »
03.04.2024 »
02.04.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: