Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Мими Виткова за избора на подуправител на НЗОК: Това е позорна история
Автор: Екип Ruse24.bg 19:24 / 30.11.2023Коментари (0)418
©
Имаме едно увеличение на средствата, и то на обществените средства, което е добре, но в същото време нямаме отговор с този 1.1 милиарда какво ще направим, така че да подобрим грижите за болния човек и удовлетвореността на гражданите. това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването. "Виждаме, че отново се наливат страшно много пари в болничната помощ – 3.5 милиарда отиват в болничната помощ, 2.1 милиарда отиват за медикаменти. И разправията е кой ще прави обществените поръчки за тези медикаменти – Касата, или Министерството. В извънболничната се увеличават разходите, въпросът е какво ще се случи там. Някой може ли да ни каже, да речем в профилактиката, като ще увеличаваме парите там, ние ще имаме ли истинска профилактика, в какви направления ще бъде тя и ще можем ли нещо да подобрим примерно така, че онкологично болните в България да не се откриват късно, когато тяхното лечение освен че е скъпо, е и неефективно. Т.е. какво ще направим с профилактиката? Отговор на този въпрос няма", посочи Виткова.

"Възможно ли е и защо се прави това нещо, освен управителя на НЗОК да се избира от парламента, да се избира и подуправителя? Т.е. излиза, че тези две лица са равнопоставени и подуправителят е подчинен единствено и само на парламента, но не е на управителя на Касата", каза още д-р Виткова по повод избора на проф. Момчил Мавров за подуправител на НЗОК.

Такъв парадокс, според нея, в друга сфера няма - да се назначава от парламента и управителя, и зам.- управителя.

"Аз затова ви казвам, че в цялата тая бъркотия, която настана, включително и с днешния скандал, подозренията са, че редица хора по върховете на държавата мислят кой и как ще управлява тези 8 милиарда, а не колко ефективно те ще бъдат оползотворени. И скандалът наистина е освен грозен, той е недопустим. Недопустим. Има доклад на ДАНС – когато има съмнение, това съмнение се проверява и тогава се отива към избор. Защо трябваше днешния ден без допълнителни проверки да се влезе във фаза на гласуване и до тези разправии. Това злепоставя толкова тежко държавата ни пред външния свят, даже и пред българските граждани. Няма да се изненадам ако следващия път не 50% не отидат да гласуват, а не отидат 80%. И тогава възниква големият въпрос: кого представляват хората в парламента, каква част от българското общество? Доколко те са представители на гражданите? Но те не си задават тази въпроси за съжаление и позволяват това нещо да се вижда от всички и в страната, и извън нея. Това е позорна история, бих казала", добави Мими Виткова.

"Проблемът е, че живеем не за да се развиваме, а за да оцеляваме, и този период продължава доста, доста дълго време. Ами това е безперспективен път, който сме си избрали. И разбира се, отговорността освен на всички български граждани е и на политическите партии, които са и в парламента, и извън него, тъй като те самите нямат своя идеология, нямат своя сериозна обществена заявка с какви проблеми ще се занимават, и виждате влизайки в властта и в парламента с какви дребнотемия се занимават, как избират хората по високите етажи на властта, което е плачевна ситуация. Така че ние наистина за развитие не можем да говорим. Ето, говорим за един здравен бюджет, какво развитие на здравната система предлага – ами никакво. Просто се предлагат увеличение на сумите без да е ясно какво ще се случи на практика", каза още бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

Цоня СЪБЧЕВА

Още по темата: общо новини по темата: 1115
14.05.2024 »
13.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
06.05.2024 »
01.05.2024 »
предишна страница [ 1/186 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Бюджет 2024
Абитуриентски балове
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: