Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Николай Георгиев, ИАРА-Варна: Прясната риба си личи по очите, хрилете и белезникавата слуз!
Автор: Пламена Николова 12:35 / 03.12.2021Коментари (0)372
© Varna24.bg
Във връзка с предстоящия празник Никулден структурите на ИАРА и ОДБХ във Варна провеждат масирани проверки в цялата област, заяви за Varna24.bg д-р Николай Георгиев, началник на сектор "Рибарство и контрол“ към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Той посочи, че вече са проверени почти всички борси, тържища, специализирани магазини за продажба на риба, големите вериги хранителни магазини и по-малки търговски обекти.

Д-р Георгиев допълни, че инспекторите на ИАРА проверяват стриктно, откъде идва рибата, която се предлага в търговските обекти и разясни какви документи са нужни.

"Продуктите трябва да бъдат придружени от определени документи като на първо място е нужен търговски сертификат, в който е описано мястото, откъдето рибата идва. Когато говорим за промишлен риболов се изисква и ветеринарен сертификат, който е необходим на аквакултурни стопанства, които зареждат по-голямата част от хранителните магазини. В тези случаи е задължителна ветеринарна проверка, преди рибата да бъде експедирана към търговската мрежа.

Към тези документи е задължително да бъде прикачен касов бон или фактура.

Наред с това, инспекторите на сектор "Рибарство и контрол“ преценяват рибата и по няколко показатели. На първо място се прави преценка за качеството на продукта и най-вече дали е прясна рибата“, обясни д-р Георгиев.

Той посочи, че има три основни начина, по които потребителите могат да се ориентират дали предлаганата риба е прясна и качествена.

"Първото нещо, на което трябва да обърнем внимание е окото на рибата. То трябва да бъде бистро, а не да е помътняло, нито пък да има следи от зацапвания. Ако се забележи помътняване или пък зацапване -  това е ясен сигнал, че рибата е уловена отдавна и далеч не е прясна.

Второто нещо, на което трябва да обърнем внимание са хрилете. Те трябва да са със светло червен цвят, защото са много добре кръвоснабден орган и ако рибата е била жива доскоро, хрилете изглеждат именно така. Когато обаче хрилете са тъмни и зацапани, това отново означава, че рибата не е прясна.

И третият критерий е следния: ако рибата е прясна, прекарвайки пръсти по нея се усеща светло белезникава слуз.

Това са трите основни компонента, на които клиентите трябва да обърнат сериозно внимание, преди да си закупят риба“, коментира д-р Георгиев.

Най-честите проблеми, с които служителите на ИАРА се сблъскват,  са свързани с недоброжелателните търговци, които продават риба от багажници или щайги.

"Тези т.нар. търговци обикновено отиват на по-малките пазари, за да избегнат проверки. Стоката им в по-голямата част от случаите е бракониерски уловена, без каквито и да е документи. Тук ще си позволя отново да отправя апел към всички варненци: не купувайте риба от нерегламентирани търговци! Най-важното е хората да купуват риба единствено и само от регламентирани тържища, борси или магазини, които имат статут за продажба на жива и прясна риба. Моля ги, да не купуват риби от сергии, от битаци, от багажници на коли. Всичко това е изключително характерно в момента и започват да пристигат все повече сигнали. Получаваме информация, че се продава и бракониерска риба, която е ловена нерегламентирано през нощта, в нерегламентирани водоеми, посредством незаконни уреди. Тази риба се продава по борсите и затова много моля гражданите да не я закупуват, за да не стимулират бракониерството.

Освен всичко това, тази риба може да бъде опасна за здравето на хората или най-малко ако е некачествена да помрачи този хубав празник“, каза още д-р Николай Георгиев.

Глобите за нарушителите, които продават нерегламентирано риба е между 1000 и 2000 лв., според вида на нарушението, което са заловени да извършват.

Повече вижте във видеото!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Крал Чарлз е болен от рак
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: